Meld je aan, welkom!

Jouw vooropleiding en of je het bijbehorend vmbo-diploma of overgangsbewijs havo hebt behaald, bepaalt op welk mbo-niveau jij je kunt aanmelden.

Voor deze opleidingen gelden aanvullende voorwaarden: CIOS, Media, Performing Arts en Scheepvaart. Ook kan het zijn dat een opleiding een maximum aantal plaatsen heeft. Daarom is het belangrijk dat je niet te lang wacht met aanmelden.

Vind je het moeilijk om te kiezen? Kies dan de opleiding die jou het leukste lijkt. Bij de kennismaking helpen we jou om te ontdekken of de opleiding past bij jou.

Meld jij je aan na 1 april? Dan proberen we je toch te plaatsen bij de opleiding van je eerste keuze. Zit de opleiding vol? Dan bellen we jou en bespreken we samen welke andere opleiding passend is voor je.

Maximum aantal studenten
Bij elke opleiding staat of er een maximum aantal studenten (numerus fixus) geldt. Meld je je aan voor zo'n opleiding? Meld je dan voor nog een andere opleiding aan. Het maximum aantal studenten stellen we vast op basis van:

 • arbeidsmarktperspectief
 • aantallen stageplaatsen
 • onze capaciteit (bijvoorbeeld beschikbare ruimtes).

Intake
Nadat je je hebt aangemeld, krijg je een uitnodiging voor de (verplichte) intake met studiekeuzegesprek en eventueel tests die bij het beroep horen. Daarmee bepalen we of de gekozen opleiding goed bij jou past. Algemene informatie over de intake vind je op novacollege.nl/intake.

Studieadvies
Na je intake krijg je een studieadvies. Wij geven aan of de door jou gekozen opleiding goed bij je past. Bij een negatief studieadvies kunnen we je helpen om een opleiding te kiezen die beter past bij jouw talenten. 

Bindend Studieadvies
In je eerste jaar krijg je een bindend studieadvies op basis van je resultaten.

Welk vakkenpakket?

Deze opleidingen kun je volgen met alle vakkenpakketten
Autotechniek (niveau 2)
Bouw (niveau 2)
Business School
CIOS
Duurzaamheid
Elektro en Werktuigbouw (niveau 2)
Hotelschool
ICT
Logistiek
MyTalent
Orde en Veiligheid
Performing Arts
Reizen en vrije tijd
Uiterlijke Verzorging
Welzijn
Zorg

Voor deze opleidingen heb je een vakkenpakket nodig met wiskunde of nask 1
Autotechniek (niveau 3 en 4)
Bouw (niveau 3 en 4)
Elektro en Werktuigbouw (niveau 3 en 4)
Lab
MyTec
Scheepvaart (zeevaart)

Toelatingsbeleid

Ons toelatingsbeleid volgens de wet Vervroegde aanmelddatum en toelatingsrecht mbo is erop gebaseerd dat we willen dat studenten zich thuis en veilig voelen bij ons, het gevoel hebben dat er aandacht is voor ze, maar ook dat er duidelijke regels zijn. Het beleid bevat de volgende onderwerpen: aanmelding, intake, studieadvies, maximum aantal studenten, toelatingsvoorwaarden, plaatsing, afwijzing, heroriëntatie en klachtenregeling.

Overzichten:

Geen vo-diploma?

Voor alle mbo opleidingen niveau 2 tot en met 4 moet je een vo-diploma hebben. Heb je geen (Nederlands) vo-diploma en kun je dat niet (meer) behalen op een middelbare school? Dan zijn er voor jou de volgende mogelijkheden:

 • Diploma behalen in het vavo
  Zit je op een middelbare school en ben je 16 of 17 jaar? Dan kun je met een uitbestedingsovereenkomst van je school bij Nova College Vavo alsnog je diploma vmbo-t, havo of vwo behalen. Ben je 18 jaar of ouder? Dan kun je rechtsreeks naar Vavo. Ga naar Nova College Vavo.
 • Diploma mbo 1 via Entree van MyTalent behalen
  Bij MyTalent kun een diploma mbo 1 behalen in een Entree opleiding. Daarna kun je naar mbo niveau 2 en verder. Ga naar de Entree opleidingen van MyTalent.
 • TOA toets taal en rekenen voor bbl
  Kom je niet rechtstreeks van de middelbare school en wil je een bbl opleiding niveau 2, 3 of 4 volgen Dan doe je tijdens je intake een TOA toets taal en rekenen en eventueel een capaciteitentest. Afhankelijk van de resultaten en of er voor de opleiding van jouw keuze nog aanvullende voorwaarden gelden, beslist de intaker van de opleiding of je toelaatbaar bent tot die opleiding.

  Meer informatie over toelating zonder vo-diploma vind je op de decanenportal.

Toelating voor anderstaligen
Wil je een opleiding niveau 2, 3 of 4 volgen, maar heb je de middelbare school in een ander land gevolgd? Je kunt dan je diploma laten waarderen (bij: www.idw.nl) en je aanmelden bij je opleiding naar keuze. De opleiding laat dan je taal- en rekenvaardigheden en leerbaarheid toetsen, zodat duidelijk wordt of je de opleiding met succes kunt volgen.

wil je iets vragen?