praktische informatie

  • Leerweg: BOL & BBL
  • Niveau: 3
  • Duur: 3 jaar
  • Locatie: Haarlem
Over de opleiding

Je leert zelfstandig alle gerechten bereiden die door de gasten zijn besteld. Dat betekent het voorbereidend snijwerk, bouillon trekken, het koken zelf en het presenteren van de gerechten op borden of schalen. Het kunnen gerechten zijn die op de kaart staan, maar afhankelijk van het restaurant waar je werkt kun je daarop ook varieren. Daarbij leer je werken volgens de 5 principes van Dutch Cuisine. Ook leer je zorgen voor de voorbereidingen, zoals voorraden controleren en bestellen, groenten wassen en snijden en bouillon trekken. Natuurlijk hoort hierbij ook dat je leert alle materialen na het koken netjes op te ruimen en de keuken en apparatuur schoon te maken. Je kunt werken in de keuken van een restaurant, hotel of zorginstelling.

  • zelstandig gerechten (voor)bereiden
  • hygiënisch werken
Wat leer je?

Je leert zelfstandig gerechten bereiden, nieuwe recepten ontwikkelen en menukaarten opstellen. Daarbij leer je werken volgens de 5 principes van de Dutch Cuisine:

  1. Cultuur: volgens de seizoenen
  2. Gezond: meer groenten/plantaardig dan vlees/vis
  3. Natuur: natuurlijke producten, geen kunstmatige toevoegingen
  4. Kwaliteit: uit de regio, korte keten
  5. Waarde: met respect voor de aarde, geen verspilling

Ook leer je alle voorbereidende en afrondende werkzaamheden zoals controleren, schoonmaken en onderhouden van de apparaten in de keuken - bijvoorbeeld de ijskasten, meng- en koelmachines en ovens - inkopen en beheren van de voorraden en kwaliteitscontroles van de producten. Ook volg je de algemene vakken Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. Afhankelijk van je ontwikkeling en ambities en of je bol of bbl doet, volg je de keuzedelen:

  • Eetcultuur en eetwensen
  • Brood- en banketproducten bereiden
  • Aziatisch koken
  • Wijnkennis
  • Aziatische keuken

Je volgt het eerste leerjaar in de bol, daarna ga je over naar de bbl (werken en leren). 

Wat kun je na deze opleiding?

Met het diploma kan je gaan werken als zelfstandig werkend kok. Je kunt ook instromen in de opleiding Manager/ondernemer horeca op niveau 4 of doorstromen naar een andere mbo 4 opleiding.

Wat leer je?

Je leert zelfstandig gerechten bereiden, nieuwe recepten ontwikkelen en menukaarten opstellen. Daarbij leer je werken volgens de 5 principes van de Dutch Cuisine:

  1. Cultuur: volgens de seizoenen
  2. Gezond: meer groenten/plantaardig dan vlees/vis
  3. Natuur: natuurlijke producten, geen kunstmatige toevoegingen
  4. Kwaliteit: uit de regio, korte keten
  5. Waarde: met respect voor de aarde, geen verspilling

Ook leer je alle voorbereidende en afrondende werkzaamheden zoals controleren, schoonmaken en onderhouden van de apparaten in de keuken - bijvoorbeeld de ijskasten, meng- en koelmachines en ovens - inkopen en beheren van de voorraden en kwaliteitscontroles van de producten. Ook volg je de algemene vakken Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. Afhankelijk van je ontwikkeling en ambities en of je bol of bbl doet, volg je de keuzedelen:

  • Eetcultuur en eetwensen
  • Brood- en banketproducten bereiden
  • Aziatisch koken
  • Wijnkennis
  • Aziatische keuken

Je volgt het eerste leerjaar in de bol, daarna ga je over naar de bbl (werken en leren). 

Wat voor diploma kun je behalen?

Landelijk erkend diploma

Opleidingsgegevens

Officiële naam:
Zelfstandig werkend kok; Crebo nr: 25182
Leerweg:
BOL
Duur:
3 jaar
Start:
augustus
Officiële naam:
Zelfstandig werkend kok; Crebo nr: 25182
Leerweg:
BBL
Duur:
3 jaar
Start:
augustus

Locaties

Haarlem:
Haarlem:

Beroepspraktijkvorming (stage)

Werk

Je werkt bij een erkend leerbedrijf, waarmee je een leerarbeidsovereenkomst hebt. Hier leer je het beroep in de praktijk. Je volgt twee dagdalen per week les op school.

Beroepspraktijkvorming (stage)

Werk

Je hebt een leer/werkovereenkomst nodig van 24-32 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Daar leer je het beroep in de praktijk. De theorielessen volg je 1 dag per week op school. Kijk voor vacatures bij S-BB erkende leerbedrijven op Leerbanenmarkt van S-BB. Jouw werkgever kan subsidie voor jouw opleiding krijgen via de Subsidieregeling praktijkleren.

Schoolkosten

Kleding
€255 totaal
Lesmateriaal
€260 totaal
Les / Cursusgeld
€1449 schooljaar 2024/25 voor 18 jaar en ouder

Je ontvangt salaris van je werkgever en je hebt geen recht op studiefinanciering. Bespreek met je werkgever welk deel van de schoolkosten het bedrijf betaalt. Het (richt)bedrag voor lesmateriaal is voor de totale opleiding. Lees meer over de schoolkosten.

Kleding
€255 totaal
Lesmateriaal
€260 totaal
Les / Cursusgeld
€730 schooljaar 2024/25 voor 18 jaar en ouder

Zie voor informatie over studiefinanciering, les- en cursusgeld duo.nl. De genoemde kosten voor lesmateriaal en eventuele vrijwillige bijdragen voor extra faciliteiten (zoals excursies) zijn voor de totale opleiding. Deze bedragen verschillen per richting die je kiest in je opleiding. Lees meer over de schoolkosten.

Voor deze opleiding heb je een laptop nodig. Daarover krijg je informatie als je bent toegelaten tot de opleiding. Lees ook: laptop voor je opleiding

Toelatingsvoorwaarden

Een van de volgende voorwaarden:

  • diploma beroepsopleiding mbo niveau 2
  • diploma vmbo, kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg 
  • overgangsbewijs 3-4 havo/vwo
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend

Niet de juiste vooropleiding of vragen over je vakkenpakket? Lees meer over toelating, ook over het bindend studieadvies dat je krijgt aan het eind van het eerste jaar: novacollege.nl/toelatingmbo


Opleidingen en cursussen gaan alleen door bij voldoende deelname. Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.

Intake Zelfstandig werkend kok, 3, BBL

Heb jij je aangemeld voor deze opleiding of ga je dat misschien doen? Lees dan deze informatie over de intake Zelfstandig werkend kok, BBL. In de intake gaan we na of de opleiding van jouw keuze goed past bij jouw vooropleiding, talenten, ambities en groeikansen. Zodat jij je op het Nova College succesvol kunt ontwikkelen. Niet alleen in je beroep, maar ook als persoon.

Toelatingsvoorwaarden

Een van de volgende voorwaarden:

  • diploma beroepsopleiding mbo niveau 2
  • diploma vmbo, kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg 
  • overgangsbewijs 3-4 havo/vwo
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend

Niet de juiste vooropleiding of vragen over je vakkenpakket? Lees meer over toelating, ook over het bindend studieadvies dat je krijgt aan het eind van het eerste jaar: novacollege.nl/toelatingmbo


Opleidingen en cursussen gaan alleen door bij voldoende deelname. Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze studie in cijfers

Studie in cijfers geeft je belangrijke en objectieve informatie bij het kiezen van een mbo opleiding.

Studie in cijfers

praktische informatie

  • Leerweg: BOL & BBL
  • Niveau: 3
  • Duur: 3 jaar
  • Locatie: Haarlem