Je leert alles wat een allround kok moet kunnen. Van het werken met verse producten tot het toepassen van klassieke en moderne kooktechnieken en van het vernieuwen en verbeteren van gerechten tot leidinggeven en organiseren: jij ontwikkelt je stap voor stap tot een professional in de horeca.
Je leert de gerechten bereiden die door de gasten zijn besteld of die op het dagmenu staan.
Je gaat zelf aan de slag in onze geheel vernieuwde, professionele keuken/restaurant Klasse en in erkende leerbedrijven. Zo leer je niet alleen de theorie, maar ervaar je ook meteen hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Je krijgt lessen en werkt aan opdrachten die je direct in de praktijk kan toepassen. Je leert gastvrij gedrag, je werkt samen met collega’s en ontdekt verschillende kookstijlen en keukens.
Na je opleiding ligt de horecawereld voor je open!
Een belangrijk onderdeel van de opleiding is het bereiden van gerechten. Je leert hoe je met verse producten en verschillende kooktechnieken gerechten maakt die niet alleen smaakvol zijn, maar ook mooi gepresenteerd worden. Van klassieke basisbereidingen tot moderne trends: jij groeit stap voor stap uit tot een allround kok die het hele proces beheerst.
Ook ontwikkel je vaardigheden die je als professional nodig hebt: voorraad beheren (slim inkopen, producten controleren en zorgen dat alles op tijd klaarstaat), vernieuwen en verbeteren (creatieve ideeën bedenken om de gerechten nog beter te maken) en leidinggeven en organiseren (collega’s aansturen, overzicht houden en planningen maken).
Daarnaast volg je de algemene vakken Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. Afhankelijk van je ontwikkeling en ambities en of je bol of bbl doet, volg je de keuzedelen:
Met het diploma kan je gaan werken als allround kok in restaurants, hotels en cateringbedrijven. Je kunt ook doorstromen naar een opleiding mbo niveau 4.
Een belangrijk onderdeel van de opleiding is het bereiden van gerechten. Je leert hoe je met verse producten en verschillende kooktechnieken gerechten maakt die niet alleen smaakvol zijn, maar ook mooi gepresenteerd worden. Van klassieke basisbereidingen tot moderne trends: jij groeit stap voor stap uit tot een allround kok die het hele proces beheerst.
Ook ontwikkel je vaardigheden die je als professional nodig hebt: voorraad beheren (slim inkopen, producten controleren en zorgen dat alles op tijd klaarstaat), vernieuwen en verbeteren (creatieve ideeën bedenken om de gerechten nog beter te maken) en leidinggeven en organiseren (collega’s aansturen, overzicht houden en planningen maken).
Daarnaast volg je de algemene vakken Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. Afhankelijk van je ontwikkeling en ambities en of je bol of bbl doet, volg je de keuzedelen:
Landelijk erkend diploma
Je hebt een leer/werkovereenkomst nodig van 24-32 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Daar leer je het beroep in de praktijk van een echte keuken. De theorielessen volg je 1 dag per week op school, de lesdag is op woensdag. Kijk voor vacatures bij S-BB erkende leerbedrijven op Leerbanenmarkt van S-BB.
Je volgt het eerste jaar in de bol, waarbij je stage loopt bij een erkend leerbedrijf waar leert hoe het er in een echte keuken aan toegaat.. Daarna ga je over naar de bbl, dat is werken bij een erkend leerbedrijf en leren tegelijk. Je volgt dan twee dagdelen per week les op school.
Je hebt geen recht op studiefinanciering en ontvangt salaris van je werkgever. Het (richt)bedrag voor lesmateriaal is voor de totale opleiding en het meeste lesmateriaal koop je in het 1e jaar. Lees meer informatie over de schoolkosten.
De genoemde kosten voor lesmateriaal en eventuele vrijwillige bijdragen voor extra faciliteiten (zoals excursies) zijn voor de totale opleiding. De meeste lesmaterialen koop je in het eerste jaar. De kosten voor lesmateriaal verschillen per gekozen richting. Lees meer over de schoolkosten. Zie voor informatie over studiefinanciering duo.nl.
Jouw werkgever kan subsidie voor jouw opleiding krijgen via de Subsidieregeling praktijkleren.
Voor deze opleiding heb je een laptop nodig (beslist geen tablet of Chromebook!).
Lees ook: laptop voor je opleiding >>
Een van de volgende voorwaarden:
Niet de juiste vooropleiding of vragen over je vakkenpakket? Lees meer over toelating, ook over het bindend studieadvies dat je krijgt aan het eind van het eerste jaar: novacollege.nl/toelatingmbo
Hier vind je de Onderwijs- en Examenregeling met informatie over je opleiding en de examinering. Je leest er bijvoorbeeld hoe je onderwijsprogramma eruitziet, welke kwalificerende examens je moet doen en wanneer je op stage gaat.
Ga naar OER/studiegids >
Opleidingen en cursussen gaan alleen door bij voldoende deelname. Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.
Een van de volgende voorwaarden:
Niet de juiste vooropleiding of vragen over je vakkenpakket? Lees meer over toelating, ook over het bindend studieadvies dat je krijgt aan het eind van het eerste jaar: novacollege.nl/toelatingmbo
Hier vind je de Onderwijs- en Examenregeling met informatie over je opleiding en de examinering. Je leest er bijvoorbeeld hoe je onderwijsprogramma eruitziet, welke kwalificerende examens je moet doen en wanneer je op stage gaat.
Ga naar OER/studiegids >
Opleidingen en cursussen gaan alleen door bij voldoende deelname. Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.
Studie in cijfers geeft je belangrijke en objectieve informatie bij het kiezen van een mbo opleiding.
Studie in cijfers