Snelle informatie

 • Leerweg BBL
 • Niveau 4
 • Duur 4 jaar
 • Locatie Beverwijk
Als technisch leidinggevende installatietechniek geef je leiding aan de collega-installatiemonteurs met wie je werkt. Je bereidt het werk voor, doet de calculaties en de administratie. Je werkt bij een bedrijf dat installaties voor bijvoorbeeld gas, water en centrale verwarming aanlegt en onderhoudt.

Wat kun je na deze opleiding?

Gezien het enorme tekort aan vakbekwaam personeel in de installatietechniek, zijn er op alle niveaus mogelijkheden om je verder te ontwikkelen in het bedrijfsleven. Het bijbehorende salaris is uitstekend. Je kunt ook doorstromen naar een verwante hbo opleiding.

Je leert planningen maken en bewaken en calculaties uitvoeren voor installatieprojecten. Ook leer je leidinggeven aan monteurs installatietechniek, projecten aansturen en samenwerken met alle andere afdelingen van het bedrijf die binnen het project werken. Ook volg je de vakken Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap.

Wat voor diploma kun je behalen?

Landelijk erkend diploma

Wat is het verschil tussen bol en bbl?

Iedereen leert op zijn eigen manier. Bij het Nova College kies je daarom zelf op welke manier je een opleiding volgt. Volg je graag 5 dagen per week je lessen op school, afgewisseld met praktijkperioden? Kies dan de beroepsopleidende leerweg (bol). Zit je niet graag in de schoolbanken? Kies dan voor de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je werkt dan 4 dagen in de week en volgt maar 1 dag lessen.

Goed om te weten: welke leerweg je ook kiest, je haalt hetzelfde diploma.

Opleidingsgegevens

Officiële naam:
Technisch leidinggevende installatietechniek; Crebo nr: 25161
Leerweg:
BBL
Duur:
4 jaar
Start:
gedurende het schooljaar

Locaties

Beroepspraktijkvorming (stage)

Werk

Je hebt een leerarbeidsovereenkomst nodig met een gekwalificeerd bedrijf. Je moet zelf een werkgever zoeken. Goedgekeurde bedrijven kun je vinden op stagemarkt.nl.

Schoolkosten

Lesmateriaal
€400 tot 500 totaal
Les / Cursusgeld
€588 per jaar (2019/20) voor 18 jaar en ouder

Je hebt geen recht op studiefinanciering en ontvangt salaris van je werkgever. Het (richt)bedrag voor lesmateriaal is voor de totale opleiding en het meeste lesmateriaal koop je in het 1e jaar. Lees meer informatie over de schoolkosten.

Voor deze opleiding heb je een laptop nodig. Daarover krijg je informatie als je bent toegelaten tot de opleiding. Lees ook: laptop voor je opleiding

Intake Technisch leidinggevende installatietechniek, 4, BBL

Heb jij je aangemeld voor deze opleiding of ga je dat misschien doen? Lees dan deze informatie over de intake Technisch leidinggevende installatietechniek, BBL. In de intake gaan we na of de opleiding van jouw keuze goed past bij jouw vooropleiding, talenten, ambities en groeikansen. Zodat jij je op het Nova College succesvol kunt ontwikkelen. Niet alleen in je beroep, maar ook als persoon.

Toelatingsvoorwaarden

Een van de volgende voorwaarden:

 • diploma beroepsopleiding mbo niveau 2
 • diploma vmbo, kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg met in het pakket minimaal een van de vakken wiskunde of nask 1
 • overgangsbewijs 3-4 havo/vwo
 • een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk

 

Niet de juiste vooropleiding of vragen over je vakkenpakket? Lees meer over toelating, ook over het bindend studieadvies dat je krijgt aan het eind van het eerste jaar: novacollege.nl/toelatingmbo


Opleidingen en cursussen gaan alleen door bij voldoende deelname. Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.

Snelle informatie

 • Leerweg BBL
 • Niveau 4
 • Duur 4 jaar
 • Locatie Beverwijk