Snelle informatie

 • Leerweg BBL
 • Niveau 2
 • Duur 2 jaar
 • Locatie Beverwijk & Hoofddorp

Je leert installaties aanleggen voor centrale verwarming, luchtbehandeling, tapwater en sanitair. Ook leer je daarvan het onderhoud en reparaties doen. Dat werk leer je zelfstandig doen onder supervisie van een collega, leidinggevende of een project-/bedrijfsleider. Je kunt werken een bedrijf dat installaties voor gas, water, centrale verwarming, ventilatie en riolering aanlegt, onderhoudt en wijzigt. Bijvoorbeeld in woningen, kleine utiliteitsgebouwen, seriematige woningbouw, woongebouwen (flats), grote utiliteitsgebouwen (zoals ziekenhuizen, kantoorgebouwen, scholen).

 • installaties aanleggen en onderhouden

Wat kun je na deze opleiding?

Met je diploma kun je gaan werken als monteur. Door het tekort aan vakbekwaam personeel in de installatietechniek zijn er op alle niveau's mogelijkheden om je verder te ontwikkelen in het bedrijfsleven. Het bijbehorende salaris is uitstekend. Je kunt ook doorstromen naar een verwante niveau 3 opleiding.

In deze opleiding leer je de technische kenmerken en toepassingen van verschillende installatietechnieken kennen en toepassen. Denk hierbij aan het aanleggen, instellen, afregelen, onderhouden en wijzigen van riolering, ventilatiesystemen, centrale verwarming, gas- en waterinstallaties. Je leert ook alles over regelgeving en veiligheid. Je rondt je opleiding af door ‘proeve van bekwaamheid’ af te leggen in het bedrijf waar je werkt.

Wat voor diploma kun je behalen?

Landelijk erkend diploma

Wat is het verschil tussen bol en bbl?

Iedereen leert op zijn eigen manier. Bij het Nova College kies je daarom zelf op welke manier je een opleiding volgt. Volg je graag 5 dagen per week je lessen op school, afgewisseld met praktijkperioden? Kies dan de beroepsopleidende leerweg (bol). Zit je niet graag in de schoolbanken? Kies dan voor de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je werkt dan 4 dagen in de week en volgt maar 1 dag lessen.

Goed om te weten: welke leerweg je ook kiest, je haalt hetzelfde diploma.

Opleidingsgegevens

Officiële naam:
Monteur installatietechniek; Crebo nr: 23133
Leerweg:
BBL
Duur:
2 jaar
Start:
gedurende het schooljaar

Locaties

Beroepspraktijkvorming (stage)

Werk

Je hebt een leerarbeidsovereenkomst nodig met een gekwalificeerd bedrijf, waar je vier dagen per week al werkend leert. Je gaat 1 dag per week naar school voor de theorie. Je moet zelf een werkgever zoeken. Erkende leerbedrijven kun je vinden op stagemarkt.nl

Schoolkosten

Lesmateriaal
€400 tot 500 totaal
Les / Cursusgeld
€243 per jaar (2019/20) voor 18 jaar en ouder

Je hebt geen recht op studiefinanciering en ontvangt salaris van je werkgever. Het (richt)bedrag voor lesmateriaal is voor de totale opleiding en het meeste lesmateriaal koop je in het 1e jaar. Lees meer informatie over de schoolkosten.

Voor deze opleiding heb je een laptop nodig. Daarover krijg je informatie als je bent toegelaten tot de opleiding. Lees ook: laptop voor je opleiding

Intake Monteur installatietechniek, 2, BBL

Heb jij je aangemeld voor deze opleiding of ga je dat misschien doen? Lees dan deze informatie over de intake Monteur installatietechniek, BBL. In de intake gaan we na of de opleiding van jouw keuze goed past bij jouw vooropleiding, talenten, ambities en groeikansen. Zodat jij je op het Nova College succesvol kunt ontwikkelen. Niet alleen in je beroep, maar ook als persoon.

Toelatingsvoorwaarden

Een van de volgende voorwaarden:

 • diploma assistentopleiding (mbo niveau 1)
 • diploma vmbo, basisberoepsgerichte leerweg met in het pakket minimaal een van de vakken wiskunde of nask 1
 • ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma/bewijsstuk

Niet de juiste vooropleiding of vragen over je vakkenpakket? Lees meer over toelating, ook over het bindend studieadvies dat je krijgt aan het eind van het eerste jaar: novacollege.nl/toelatingmbo


Opleidingen en cursussen gaan alleen door bij voldoende deelname. Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.

Snelle informatie

 • Leerweg BBL
 • Niveau 2
 • Duur 2 jaar
 • Locatie Beverwijk & Hoofddorp