Snelle informatie

 • Leerweg BBL
 • Niveau 3
 • Duur 3 jaar
 • Locatie Beverwijk
Als eerste servicemonteur installatietechniek doe je zelfstandig het technisch onderhoud van gastoestellen, verwarmingsinstallaties en leidingen. Je doet eenvoudige reparaties aan gasboilers, keukengeisers, badgeisers, kooktoestellen en cv-ketels.

Wat kun je na deze opleiding?

Met je diploma kun je werken als eerste servicemonteur. Door het tekort aan vakbekwaam personeel in de installatietechniek, zijn er op alle niveau's mogelijkheden om je verder te ontwikkelen in het bedrijfsleven. Het bijbehorende salaris is uitstekend. Ook kun je doorstromen naar verwante niveau 4 opleiding.

Je leert omgaan met o.a. waterpompen, mechanische ventilatiesystemen, warmwatertoestellen, gastoestellen, koelmachines, cv-ketels en zonneboilers. Je leert routinematige onderhoudswerkzaamheden uit te voeren bij particulieren thuis of in de utiliteit. Ook volg je algemene vakken als Nederlands en rekenen.

Wat voor diploma kun je behalen?

Landelijk erkend diploma

Wat is het verschil tussen bol en bbl?

Iedereen leert op zijn eigen manier. Bij het Nova College kies je daarom zelf op welke manier je een opleiding volgt. Volg je graag 5 dagen per week je lessen op school, afgewisseld met praktijkperioden? Kies dan de beroepsopleidende leerweg (bol). Zit je niet graag in de schoolbanken? Kies dan voor de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je werkt dan 4 dagen in de week en volgt maar 1 dag lessen.

Goed om te weten: welke leerweg je ook kiest, je haalt hetzelfde diploma.

Opleidingsgegevens

Officiële naam:
Eerste servicemonteur installatietechniek; Crebo nr: 25307
Leerweg:
BBL
Duur:
3 jaar
Start:
gedurende het schooljaar

Locaties

Beroepspraktijkvorming (stage)

Werk

Je hebt een leerarbeidsovereenkomst nodig met een gekwalificeerd bedrijf, waar je al werkend leert. De theorielessen krijg je op school. Je moet zelf een werkgever zoeken. Erkende bedrijven kun je vinden op stagemarkt.nl.

Schoolkosten

Lesmateriaal
€400 tot 500 totaal
Les / Cursusgeld
€588 per jaar (2019/20) voor 18 jaar en ouder

Je hebt geen recht op studiefinanciering en ontvangt salaris van je werkgever. Het (richt)bedrag voor lesmateriaal is voor de totale opleiding en het meeste lesmateriaal koop je in het 1e jaar. Lees meer informatie over de schoolkosten.

Voor deze opleiding is het handig als je een laptop hebt. Daarover krijg je informatie als je bent toegelaten tot de opleiding. Lees ook: laptop voor je opleiding

Intake Eerste servicemonteur installatietechniek, 3, BBL

Heb jij je aangemeld voor deze opleiding of ga je dat misschien doen? Lees dan deze informatie over de intake Eerste servicemonteur installatietechniek, BBL. In de intake gaan we na of de opleiding van jouw keuze goed past bij jouw vooropleiding, talenten, ambities en groeikansen. Zodat jij je op het Nova College succesvol kunt ontwikkelen. Niet alleen in je beroep, maar ook als persoon.

Toelatingsvoorwaarden

Een van de volgende voorwaarden:

 • diploma beroepsopleiding mbo niveau 2
 • diploma vmbo, kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg met in het pakket minimaal een van de vakken wiskunde of nask 1
 • overgangsbewijs 3-4 havo/vwo
 • een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk

 

Niet de juiste vooropleiding of vragen over je vakkenpakket? Lees meer over toelating, ook over het bindend studieadvies dat je krijgt aan het eind van het eerste jaar: novacollege.nl/toelatingmbo


Opleidingen en cursussen gaan alleen door bij voldoende deelname. Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.

Snelle informatie

 • Leerweg BBL
 • Niveau 3
 • Duur 3 jaar
 • Locatie Beverwijk