Snelle informatie

 • Leerweg BOL
 • Niveau 4
 • Duur 4 jaar
 • Locatie Beverwijk

Als chemisch-fysisch analist analyseer je de chemische en natuurkundige eigenschappen van bijvoorbeeld cosmetica, levensmiddelen, afvalwater of bestrijdingsmiddelen en onderzoek je of deze stoffen voldoen aan de kwaliteitseisen. Ook kun je meewerken aan fundamenteel wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld naar het effect van geneesmiddelen of de gevolgen van bodemvervuiling door zware metalen.

Wat kun je na deze opleiding?

Als je de opleiding met goed gevolg doorlopen hebt, kan je gaan werken als chemisch-fysisch analist. Zie www.infopuntzorg.nl voor vacatures. Ook kun je doorstromen naar een verwante, versnelde hbo opleiding.

In deze opleiding leer je jouw talenten en ambities in de laboratoriumtechniek ontdekken en ontwikkelen in de onderzoeksrichtingen voeding, milieu en chemische analyses. Zo leer je alle kanten van het werk als analist kennen en ontdek je waar jouw mogelijkheden liggen. Je start met een brugjaar, waarbij we na een half jaar afhankelijk van je studieresultaten bepalen of je doorgaat met de niveau 3 opleiding Allround laborant of dat je het brugjaar afrondt waarna je kunt kiezen uit de twee uitstroomrichtingen op niveau 4: biologisch medisch analist of chemisch-fysisch analist. Afhankelijk van je ontwikkeling en ambities kun je keuzedelen volgen zoals

 • verdieping van onderwerpen in jouw uitstroomrichting
 • voorbereiding hbo
 • havo vakken >>

Wat voor diploma kun je behalen?

Landelijk erkend diploma

Opleidingsgegevens

Officiële naam:
Analisten; Crebo nr: 23030
Leerweg:
BOL
Duur:
4 jaar
Start:
augustus, januari

Locaties

Beroepspraktijkvorming (stage)

Werk

Het eerste jaar loop je een oriëntatiestage van een week. Deze oriëntatieweek helpt je om de keuze te maken tussen de uitstroomrichtingen. In het derde en het vierde jaar loop je een half jaar stage bij twee verschillende leerbedrijven.

Schoolkosten

Gereedschap
€60 labjas en -benodigdheden
Lesmateriaal
€1200 totaal
Vrijwillige Bijdrage
€110 werkweek
Les / Cursusgeld
€608 schooljaar 2021/22 voor 18 jaar en ouder

Zie voor informatie over studiefinanciering, les- en cursusgeld duo.nl.
De genoemde kosten voor lesmateriaal en eventuele vrijwillige bijdragen voor extra faciliteiten (zoals excursies) zijn voor de totale opleiding. Deze (richt)bedragen verschillen per richting die je kiest in je opleiding. Lees meer over de schoolkosten.

Voor deze opleiding heb je een laptop nodig. Daarover krijg je informatie als je bent toegelaten tot de opleiding. Lees ook: laptop voor je opleiding

Bijzonderheden

Voor deze opleiding heb je een hepatitis B vaccinatie nodig. Deze is gratis en je krijgt hierover informatie via school.

Intake Chemisch-fysisch analist, 4, BOL

Heb jij je aangemeld voor deze opleiding of ga je dat misschien doen? Lees dan deze informatie over de intake Chemisch-fysisch analist, BOL. In de intake gaan we na of de opleiding van jouw keuze goed past bij jouw vooropleiding, talenten, ambities en groeikansen. Zodat jij je op het Nova College succesvol kunt ontwikkelen. Niet alleen in je beroep, maar ook als persoon.

Toelatingsvoorwaarden

Een van de volgende voorwaarden:

 • diploma beroepsopleiding mbo niveau 2 of 3
 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg met in het pakket minimaal twee van deze vakken: wiskunde, biologie, nask 1 of nask 2
 • diploma vmbo theoretische of gemengde leerweg met in het pakket minimaal een van deze vakken: wiskunde of nask 1
 • overgangsbewijs 3-4 havo/vwo
 • ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma/bewijsstuk


Niet de juiste vooropleiding? Lees meer over toelating, ook over het bindend studieadvies dat je krijgt aan het eind van het eerste jaar: novacollege.nl/toelatingmbo


Opleidingen en cursussen gaan alleen door bij voldoende deelname. Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.

 

Deze studie in cijfers
Studie in cijfers geeft je belangrijke en objectieve informatie bij het kiezen van een mbo opleiding.

Studie in cijfers

Snelle informatie

 • Leerweg BOL
 • Niveau 4
 • Duur 4 jaar
 • Locatie Beverwijk