Snelle informatie

 • Leerweg BOL
 • Niveau 2
 • Duur 2 jaar
 • Locatie Haarlem

Je leert helpen bij het aanbieden van sport- en recreatieactiviteiten. Je krijgt een belangrijke rol bij het motiveren en vergroten van het plezier van sporters en recreanten. Wil je verder groeien in de sport, dan kun je doorstromen naar de opleiding sport- en bewegingsleider en leer je zelfstandig sport- en bewegingsactiviteiten aanbieden.

 • helpen bij sport- en bewegingsactiviteiten
 • motiveren en vergroten van plezier van sporters

Wat kun je na deze opleiding?

Je kunt werken als assistent bij sportscholen, sportverenigingen, zwembaden, recreatiecentra en andere organisaties voor sport en recreatie. Wil je doorgroeien in de sport? Kies dan voor de vervolgopleiding Sport- en bewegingsleider (niveau 3).

Aanmelden

Je kunt je van 1 oktober (12.00 uur) tot 1 mei aanmelden voor het CIOS schooljaar 2021-2022.

Let op: Je kunt je bij het CIOS voor maximaal 1 opleiding aanmelden. 
Meld jij je voor 2 (of meer) opleidingen aan? Dan gaan wij uit van de opleiding waarvoor jij je het laatst hebt aangemeld.
Je krijgt dan wel bericht dat jij je voor meer opleidingen hebt aangemeld met de mogelijkheid om je definitieve keuze te veranderen.

Meer informatie over aanmelden >>

Je leert als sport- en recreatiebegeleider helpen bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van trainingen of lessen voor sporters. Ook leer je helpen bij recreatieve of sportstimulerende activiteiten. Je leert organiseren, plannen en alles regelen wat nodig is voor het slagen van deze sport- en recreatieactiviteiten. In het eerste jaar krijg je de praktijkvakken: atletiek, basketbal, hockey, judo, turnen, volleybal, voetbal, zwemmen, fitness, uithoudingsvermogen, methodiek, sportspelen, sportieve recreatie, leren lesgeven, evenementen organiseren en buitensport. Van alle praktijkvakken krijg je ook de theorie, ehbo trainingskunde, omgangskunde, didactiek en je volgt de algemene vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan en burgerschap. In het tweede jaar kies je twee van de drie keuzedelen: sportspecialisatie 1 of sportspecialisatie 2 of doorstoom naar niveau 3/4.

Wat voor diploma kun je behalen?

Landelijk erkend diploma met vermelding 'CIOS'

Wat is het verschil tussen bol en bbl?

Iedereen leert op zijn eigen manier. Bij het Nova College kies je daarom zelf op welke manier je een opleiding volgt. Volg je graag 5 dagen per week je lessen op school, afgewisseld met praktijkperioden? Kies dan de beroepsopleidende leerweg (bol). Zit je niet graag in de schoolbanken? Kies dan voor de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je werkt dan 4 dagen in de week en volgt maar 1 dag lessen.

Goed om te weten: welke leerweg je ook kiest, je haalt hetzelfde diploma.

Opleidingsgegevens

Officiële naam:
Medewerker sport en recreatie; Crebo nr: 25500
Leerweg:
BOL
Duur:
2 jaar
Start:
augustus

Locaties

Beroepspraktijkvorming (stage)

Werk

In het 1e jaar loop je een korte stage bij een sportvereniging, waarin je ervaart hoe het is om voor een groep te staan en les te geven. In het tweede jaar loop je drie dagdelen per week stage, bijvoorbeeld bij een fitnesscentrum, zwembad, buitensportbedrijf of recreatiecentrum.

Schoolkosten

Kleding
€400 totaal
Lesmateriaal
€250 totaal
Vrijwillige Bijdrage
€370 totaal
Les / Cursusgeld
€608 schooljaar 2021/22 voor 18 jaar en ouder

Zie voor informatie over studiefinanciering, les- en cursusgeld duo.nl.
De genoemde kosten voor lesmateriaal en eventuele vrijwillige bijdragen voor extra faciliteiten (zoals excursies) zijn voor de totale opleiding. Deze richtbedragen verschillen per richting die je kiest in je opleiding. Lees meer over de schoolkosten.

Voor de stage van deze opleiding heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Deze kun je aanvragen bij de gemeente.  Bekijk ook: VOG aanvragen

Voor deze opleiding heb je een laptop nodig. Daarover krijg je informatie als je bent toegelaten tot de opleiding. Lees ook: laptop voor je opleiding

Intake Sport- en recreatiebegeleider (CIOS), 2, BOL

Heb jij je aangemeld voor deze opleiding of ga je dat misschien doen? Lees dan deze informatie over de intake Sport- en recreatiebegeleider (CIOS), BOL. In de intake gaan we na of de opleiding van jouw keuze goed past bij jouw vooropleiding, talenten, ambities en groeikansen. Zodat jij je op het Nova College succesvol kunt ontwikkelen. Niet alleen in je beroep, maar ook als persoon.

Toelatingsvoorwaarden

Een van de volgende voorwaarden:

 • diploma assistentopleiding (mbo niveau 1)
 • diploma vmbo, basisberoepsgerichte leerweg
 • ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma/bewijsstuk

Bovendien:

Let op: voor veel (stage)bedrijven moet je een VOG (verklaring omtrent gedrag) hebben, voordat je daar kan stagelopen of werken. De VOG kun je aanvragen bij de gemeente waar je woont. De kosten kun je niet bij ons declareren.

Niet de juiste vooropleiding of vragen over je vakkenpakket? Lees meer over toelating, ook over het bindend studieadvies dat je krijgt aan het eind van het eerste jaar: novacollege.nl/toelatingmbo


Opleidingen en cursussen gaan alleen door bij voldoende deelname. Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze studie in cijfers
Studie in cijfers geeft je belangrijke en objectieve informatie bij het kiezen van een mbo opleiding.

Studie in cijfers

Snelle informatie

 • Leerweg BOL
 • Niveau 2
 • Duur 2 jaar
 • Locatie Haarlem