praktische informatie

  • Leerweg: BOL
  • Niveau: 4
  • Duur: 2,5 - 4 jaar
  • Locatie: Haarlem & Hoofddorp
Over de opleiding

Je leert in de praktijk van een horecabedrijf leidinggeven aan het personeel, de inkoop coördineren en voor de financiële zaken zorgen. Ook leer je alle wettelijke regels en voorschriften en hoe je ervoor zorgt dat deze worden uitgevoerd. Zo leer je hoe je je eigen horecabedrijf runt of leidinggevende kunt worden in het bedrijf van iemand anders. Dat kan een restaurant, hotel of café zijn.

  • leidinggeven
  • inkoop en financiële zaken regelen
  • horecabedrijf leiden
Wat leer je?

Je volgt deze praktijkroute in een hotel in Haarlem of in de Haarlemmermeer. Daar leer je drie dagen per week in de praktijk. Twee dagen per week volg je op school theorielessen. workshops en hoorcolleges. Je stages loop je in andere horeca-ondernemingen in de regio. Je leert leiding te geven aan en mee te werken in een horecabedrijf. Daarvoor krijg je ondermeer les in het ontwikkelen van een ondernemersplan, het maken van marktanalyses en het bepalen van personeelsbeleid. Ook volg je de algemene vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan en burgerschap. Afhankelijk van je ontwikkeling en ambities volg je keuzedelen.

Keuzedelen in Haarlem:

  • eetcultuur en -wensen
  • wijnkennis
  • bierkennis
  • drankenkennis
  • werken in het buitenland
  • voorbereiding hbo

Keuzedelen in Hoofddorp:

  • eetcultuur en -wensen
  • bierkennis
  • werken in het buitenland
  • duurzaamheid

Tijdens je opleiding kies je voor een van deze twee uitstroomprofielen: Meewerkend horecaondernemer of Horeca manager/ondernemer.

Wat kun je na deze opleiding?

Met het diploma kun je een horecabedrijf beginnen of als leidinggevende gaan werken in een groot horecabedrijf. Ook kun je doorstromen naar een verwante hbo studie.

Wat leer je?

Je volgt deze praktijkroute in een hotel in Haarlem of in de Haarlemmermeer. Daar leer je drie dagen per week in de praktijk. Twee dagen per week volg je op school theorielessen. workshops en hoorcolleges. Je stages loop je in andere horeca-ondernemingen in de regio. Je leert leiding te geven aan en mee te werken in een horecabedrijf. Daarvoor krijg je ondermeer les in het ontwikkelen van een ondernemersplan, het maken van marktanalyses en het bepalen van personeelsbeleid. Ook volg je de algemene vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan en burgerschap. Afhankelijk van je ontwikkeling en ambities volg je keuzedelen.

Keuzedelen in Haarlem:

  • eetcultuur en -wensen
  • wijnkennis
  • bierkennis
  • drankenkennis
  • werken in het buitenland
  • voorbereiding hbo

Keuzedelen in Hoofddorp:

  • eetcultuur en -wensen
  • bierkennis
  • werken in het buitenland
  • duurzaamheid

Tijdens je opleiding kies je voor een van deze twee uitstroomprofielen: Meewerkend horecaondernemer of Horeca manager/ondernemer.

Wat voor diploma kun je behalen?

Landelijk erkend diploma

Opleidingsgegevens

Officiële naam:
Ondernemer horeca/bakkerij; Crebo nr: 23087
Leerweg:
BOL
Duur:
2,5 - 4 jaar
Start:
augustus

Locaties

Haarlem:
Hoofddorp:

Beroepspraktijkvorming (stage)

Werk

Je leert 2 dagen per week op school en 3 dagen bij erkende leerbedrijven in de praktijk: hotels en andere horecabedrijven in de regio Haarlem en Haarlemmermeer. Voor de praktijkroute Haarlem bijvoorbeeld in: Landgoed Duin & KruidbergCourtyard by Marriott Amsterdam Airport, Carlton Square Hotel Haarlem, ML in Haarlem en Grand Hotel Huis ter Duin Noordwijk. Voor de praktijkroute Haarlemmermeer in Hoofddorp bijvoorbeeld in: Van der Valk SchipholIntercity Hotel Amsterdam Airport, Hilton Amsterdam Airport Schiphol,  Steigenberger Airport HotelHyatte place Amsterdam Airport en Novotel Amsterdam Schiphol Airport. Wil je een keer kijken in zo'n hotel in de Haarlemmermeer? Maak hier een afspraak.

Schoolkosten

Lesmateriaal
€200 tot 300 totaal
Les / Cursusgeld
€1449 schooljaar 2024/25 voor 18 jaar en ouder

Zie voor informatie over studiefinanciering, les- en cursusgeld duo.nl. De genoemde kosten voor lesmateriaal en eventuele vrijwillige bijdragen voor extra faciliteiten (zoals excursies) zijn voor de totale opleiding. Deze bedragen verschillen per richting die je kiest in je opleiding. Lees meer over de schoolkosten.

Voor deze opleiding heb je een laptop nodig. Daarover krijg je informatie als je bent toegelaten tot de opleiding. Lees ook: laptop voor je opleiding

Intake Manager/ondernemer horeca (praktijkroute), 4, BOL

Heb jij je aangemeld voor deze opleiding of ga je dat misschien doen? Lees dan deze informatie over de intake Manager/ondernemer horeca (praktijkroute), BOL. In de intake gaan we na of de opleiding van jouw keuze goed past bij jouw vooropleiding, talenten, ambities en groeikansen. Zodat jij je op het Nova College succesvol kunt ontwikkelen. Niet alleen in je beroep, maar ook als persoon.

Toelatingsvoorwaarden

Een van de volgende voorwaarden:

  • diploma beroepsopleiding mbo niveau 2 of 3
  • diploma vmbo, kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg
  • overgangsbewijs 3-4 havo/vwo
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend

Niet de juiste vooropleiding of vragen over je vakkenpakket? Lees meer over toelating, ook over het bindend studieadvies dat je krijgt aan het eind van het eerste jaar: novacollege.nl/toelatingmbo

 
Opleidingen en cursussen gaan alleen door bij voldoende deelname. Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.

 

Deze studie in cijfers

Studie in cijfers geeft je belangrijke en objectieve informatie bij het kiezen van een mbo opleiding.

Studie in cijfers

praktische informatie

  • Leerweg: BOL
  • Niveau: 4
  • Duur: 2,5 - 4 jaar
  • Locatie: Haarlem & Hoofddorp