Snelle informatie

 • Leerweg BOL
 • Niveau 3
 • Duur 2-3 jaar
 • Locatie Haarlem

Met de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid kun je door naar een niveau 4-opleiding of kun je aan het werk als Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) bij bijvoorbeeld een gemeente, een openbaarvervoersbedrijf of bij de douane.

Een BOA treedt op bij afwijkende en of ongewenste situaties in het publieke domein. Dit doe je door goed te observeren en te surveilleren. Door te handelen, bepaalde gesprekstechnieken in te zetten en een professionele beroepshouding uit te stralen kun je mensen laten meewerken. Zo vergroot een BOA de leefbaarheid en veiligheid op straat.
Met jouw kennis kun je mensen waarschuwen en advies geven over bijvoorbeeld zakkenrollers, woninginbraken en autodiefstal. Naast de adviezen zal je ook vaak hulp moeten bieden bijvoorbeeld aan mensen op straat of bij een ongeval.

Je ontwikkelt tijdens de opleiding vaardigheden die ervoor zorgen dat je doortastend en integer kunt handelen. Zo moet je soms mensen staande houden, een bekeuring uitschrijven of goederen in beslag nemen.

Wat kun je na deze opleiding?

Met je diploma kun je bij veel gemeentes aan de slag als handhaver. Je kunt ook doorstromen naar een ander uniformberoep, bijvoorbeeld de politie. Een diploma biedt geen garantie op een vervolgtraject bij de politie, maar geldt wel als voordeel.

 

Als Handhaver Toezicht en Veiligheid leer je alles over wetten en regels in Nederland. Zo kan jij straks toezien op de orde en veiligheid in de buurt. Je leert samenwerken met de politie, de brandweer, de ambulance en andere veiligheidspartners. En je behaalt het BOA (Buitengewoon Opsporingsambtenaar) diploma.

Tijdens de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid krijg je eerst veel theorie. Je moet namelijk je bevoegdheden al kennen op het moment dat je op stage gaat. De stage loop je bij een handhavingsorganisatie zoals de gemeente of douane of in het openbaar vervoer (NS, GVB). Dit is een uitstekende voorbereiding op jouw toekomstig beroep. Je leert hoe je iemand moet aanspreken die de regels overtreedt, zoals verkeerd parkeren of zonder te betalen in de tram reizen. Wanneer nodig, weet jij de brandweer, politie of ambulance op het juiste moment in te schakelen. Bijvoorbeeld bij een ruzie op straat die uit de hand dreigt te lopen of wanneer jij als eerste ter plaatse bent bij een aanrijding.

Eén van de belangrijkste dingen die je leert is communiceren. Door jouw rustige houding en goede uitleg, ben je in staat veel situaties op te lossen.

Je krijgt competentiegericht onderwijs. Hierbij staat het uitvoeren van opdrachten in de beroepsomgeving centraal. Het gaat tijdens deze opleiding om een combinatie van kennis, vaardigheden en houding. Daarnaast kan je ook keuzevakken volgen zoals Engels op een hoger niveau, Internationaal of EHBO.

Wat voor diploma kun je behalen?

Landelijk erkend diploma en branchediploma ExTh en BOA

Opleidingsgegevens

Officiële naam:
Handhaver toezicht en veiligheid; Crebo nr: 25409
Leerweg:
BOL
Duur:
2-3 jaar
Start:
augustus

Locaties

Haarlem

Beroepspraktijkvorming (stage)

Werk

Je begint de opleiding met weken van ongeveer 30 lesuren, verdeeld over 5 dagen. Vanaf april in het eerste jaar ben je 2 dagen per week op school en ga je stagelopen om het beroep in de praktijk te leren. Je loopt op verschillende momenten stage, dit kan dus ook in het weekend of ’s avonds zijn.

Schoolkosten

Kleding
€225 totaal
Lesmateriaal
€500 - 600 totaal
Les / Cursusgeld
€608 schooljaar 2021/22 voor 18 jaar en ouder

Zie voor informatie over studiefinanciering, les- en cursusgeld duo.nl.
De genoemde kosten voor lesmateriaal en eventuele vrijwillige bijdragen voor extra faciliteiten (zoals excursies) zijn voor de totale opleiding. Deze richtbedragen verschillen per richting die je kiest in je opleiding. Lees meer over de schoolkosten.

Voor de stage van deze opleiding heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Deze kun je aanvragen bij de gemeente.  Bekijk ook: VOG aanvragen

Voor deze opleiding heb je een laptop nodig. Daarover krijg je informatie als je bent toegelaten tot de opleiding. Lees ook: laptop voor je opleiding

Bijzonderheden

 • Je draagt tijdens je opleiding een uniform. Het uniformpakket bestaat uit: twee commandobroeken en twee polo's.
 • Een justitioneel verleden kan de voortgang van de opleiding blokkeren.
 • De brancheorganisatie verzorgt de examinering.

Intake Handhaver toezicht en veiligheid, 3, BOL

Heb jij je aangemeld voor deze opleiding of ga je dat misschien doen? Lees dan deze informatie over de intake Handhaver toezicht en veiligheid, BOL. In de intake gaan we na of de opleiding van jouw keuze goed past bij jouw vooropleiding, talenten, ambities en groeikansen. Zodat jij je op het Nova College succesvol kunt ontwikkelen. Niet alleen in je beroep, maar ook als persoon.

Toelatingsvoorwaarden

Een van de volgende voorwaarden:

 • diploma beroepsopleiding (mbo niveau 2)
 • diploma vmbo, kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg
 • overgangsbewijs 3-4 havo/vwo
 • een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk

Aanvullende beroepsspecifieke voorwaarden:

 • geldig Nederlands paspoort of identiteitsbewijs of geldig buitenlands paspoort met een verblijfsvergunning voor meerdere jaren
 • als je korter dan 8 jaar in Nederland bent, moet je een officiële verklaring uit het land van herkomst kunnen overleggen waaruit blijkt dat je in deze periode niet in aanraking bent geweest met justitie.
 • de afgelopen 8 jaar ben je niet in aanraking geweest met politie of justitie, ook niet voor een taakstraf (antecedenten); je bent dus van onbesproken gedrag
 • geen zichtbare tatoeages en/of piercings (vanwege het uniformreglement)
 • Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
 • leeftijd 17 jaar of ouder op 1 februari van het 1e jaar (voorwaarde van de stagebedrijven vanwege de werkzaamheden in de beroepspraktijk

Verklaringen die niet in het Engels of Nederlands zijn, moet je laten vertalen door een beëdigd vertaler.

 

Niet de juiste vooropleiding of vragen over je vakkenpakket? Lees meer over toelating, ook over het bindend studieadvies dat je krijgt aan het eind van het eerste jaar: novacollege.nl/toelatingmbo


Opleidingen en cursussen gaan alleen door bij voldoende deelname. Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze studie in cijfers
Studie in cijfers geeft je belangrijke en objectieve informatie bij het kiezen van een mbo opleiding.

Studie in cijfers

Snelle informatie

 • Leerweg BOL
 • Niveau 3
 • Duur 2-3 jaar
 • Locatie Haarlem