praktische informatie

  • Leerweg: BOL
  • Niveau: 2
  • Duur: 1,5 - 2 jaar
  • Locatie: Haarlem
Over de opleiding

Je leert gasten begeleiden van een restaurant of andere horecagelegenheid vanaf het moment van binnenkomst tot en met hun vertrek. Dat betekent dat je leert de jassen aannemen en ophangen in de garderobe, de mensen naar hun tafeltje brengen, de gasten adviseren over de menu- en wijnkeuze en aan tafel serveren. Daarbij leer je werken volgens de 5 principes van Dutch Cuisine. Jij leert ervoor zorgen dat de gasten zich thuis voelen en soepel en correct inspelen op soms onverwachte gebeurtenissen.

  • gasten ontvangen en begeleiden
  • adviseren over het menu en bedienen aan tafel
  • inspelen op onverwachte gebeurtenissen
Wat leer je?

Je leert alles over gasten gastvrij ontvangen in een horecabedrijf: van drankenkennis, welke drank past bij welk gerecht tot gerechten en dranken serveren. Daarbij leer je werken volgens de 5 principes van de Dutch Cuisine:

  1. Cultuur: volgens de seizoenen
  2. Gezond: meer groenten/plantaardig dan vlees/vis
  3. Natuur: natuurlijke producten, geen kunstmatige toevoegingen
  4. Kwaliteit: uit de regio, korte keten
  5. Waarde: met respect voor de aarde, geen verspilling

Ook leer je alle voorbereidende en afrondende werkzaamheden zoals controleren en onderhouden van de apparaten - bijvoorbeeld de koffiemachine, kassa en alarminstallatie - bestellen en beheren van de voorraden, aannemen en bijhouden van reserveringen en indelen en dekken van de tafels in het restaurant. Daarnaast volg je Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. Afhankelijk van je ontwikkeling en ambities en of je bol of bbl doet, volg je de keuzedelen:

  • Eetcultuur en eetwensen
  • Gerechten bereiden
  • Wijnkennis

Wat kun je na deze opleiding?

Als je de opleiding met goed gevolg hebt doorlopen, kan je gaan werken als gastheer/gastvrouw. Ook kun je doorstromen naar een mbo niveau 3 opleiding, bijvoorbeeld Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw en daarna naar een mbo niveau 4 opleiding, bijvoorbeeld Manager/ondernemer horeca.

Wat leer je?

Je leert alles over gasten gastvrij ontvangen in een horecabedrijf: van drankenkennis, welke drank past bij welk gerecht tot gerechten en dranken serveren. Daarbij leer je werken volgens de 5 principes van de Dutch Cuisine:

  1. Cultuur: volgens de seizoenen
  2. Gezond: meer groenten/plantaardig dan vlees/vis
  3. Natuur: natuurlijke producten, geen kunstmatige toevoegingen
  4. Kwaliteit: uit de regio, korte keten
  5. Waarde: met respect voor de aarde, geen verspilling

Ook leer je alle voorbereidende en afrondende werkzaamheden zoals controleren en onderhouden van de apparaten - bijvoorbeeld de koffiemachine, kassa en alarminstallatie - bestellen en beheren van de voorraden, aannemen en bijhouden van reserveringen en indelen en dekken van de tafels in het restaurant. Daarnaast volg je Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. Afhankelijk van je ontwikkeling en ambities en of je bol of bbl doet, volg je de keuzedelen:

  • Eetcultuur en eetwensen
  • Gerechten bereiden
  • Wijnkennis

Wat voor diploma kun je behalen?

Landelijk erkend diploma

Opleidingsgegevens

Officiële naam:
Gastheer/-vrouw; Crebo nr: 25168
Leerweg:
BOL
Duur:
1,5 - 2 jaar
Start:
augustus

Locaties

Haarlem:

Beroepspraktijkvorming (stage)

Werk

Je opleiding bestaat voor 20 - 60 procent uit beroepspraktijkvorming (stage). Je loopt stage in een voor deze opleiding erkend leerbedrijf.

Schoolkosten

Kleding
€280 totaal
Lesmateriaal
€200 totaal
Les / Cursusgeld
€1419 schooljaar 2024/25 voor 18 jaar en ouder

De genoemde kosten voor lesmateriaal en eventuele vrijwillige bijdragen voor extra faciliteiten (zoals excursies) zijn voor de totale opleiding. De meeste lesmaterialen koop je in het eerste jaar. De vrijwillige bijdrage verschilt per richting die je kiest tijdens je opleiding. Lees meer over de schoolkosten. Zie voor informatie over studiefinanciering, les- en cursusgeld duo.nl.

Voor deze opleiding heb je een laptop nodig (beslist geen tablet of Chromebook!).
Lees ook: laptop voor je opleiding >>

Intake Gastheer/Gastvrouw, 2, BOL

Heb jij je aangemeld voor deze opleiding of ga je dat misschien doen? Lees dan deze informatie over de intake Gastheer/Gastvrouw, BOL. In de intake gaan we na of de opleiding van jouw keuze goed past bij jouw vooropleiding, talenten, ambities en groeikansen. Zodat jij je op het Nova College succesvol kunt ontwikkelen. Niet alleen in je beroep, maar ook als persoon.

Toelatingsvoorwaarden

Een van de volgende voorwaarden:

  • diploma assistentopleiding (mbo niveau 1)
  • diploma vmbo, basisberoepsgerichte leerweg
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend

Niet de juiste vooropleiding of vragen over je vakkenpakket? Lees meer over toelating, ook over het bindend studieadvies dat je krijgt aan het eind van het eerste jaar: novacollege.nl/toelatingmbo

 

Onderwijs- en Examenregeling

Hier vind je de Onderwijs- en Examenregeling met informatie over je opleiding en de examinering. Je leest er bijvoorbeeld hoe je onderwijsprogramma eruitziet, welke kwalificerende examens je moet doen en wanneer je op stage gaat.
Ga naar OER/studiegids >


Opleidingen en cursussen gaan alleen door bij voldoende deelname. Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze studie in cijfers

Studie in cijfers geeft je belangrijke en objectieve informatie bij het kiezen van een mbo opleiding.

Studie in cijfers

praktische informatie

  • Leerweg: BOL
  • Niveau: 2
  • Duur: 1,5 - 2 jaar
  • Locatie: Haarlem