'Praktijkleren met praktijkverklaring' is leren in de praktijk. Dus géén bol of bbl, de kandidaat gaat niet naar school. De kandidaat leert bij een bedrijf door hier te gaan werken. Het bedrijf leert de kandidaat op de werkvloer welke vaardigheden het beroep verlangt. De praktijkopleider van het bedrijf kan daarbij een individueel aangepast leerprogramma aanbieden. Na enkele maanden wordt een praktijkverklaring uitgegeven, waarmee de kandidaat kan aantonen welke werkprocessen hij of zij beheerst. Praktijkleren is mogelijk in allerlei verschillende vakgebieden, van zorg en welzijn tot logistiek en techniek.
Geschikt voor kandidaten zonder diploma
Praktijkleren met praktijkverklaring is een aantrekkelijke route in het mbo voor werkenden, werkzoekenden, vsv'ers en statushouders voor wie het behalen van een volledig mbo-diploma of -certificaat (nog) niet haalbaar is. De praktijkverklaring is verplicht voor studenten bol/bbl die na 1 augustus 2021 de school verlaten hebben en voor jongeren tot 23 jaar die nog geen startkwalificatie hebben.
In de praktijkleerroute werken en leren kandidaten tegelijk en kunnen binnen enkele maanden een praktijkverklaring behalen. Dit versterkt het zelfvertrouwen en de arbeidsmarktpositie van de kandidaat en vormt een basis om verder te leren.
Voor werkgevers
Werkgevers kunnen een vergoeding ontvangen voor de kosten van praktijkleren. De opleidingskosten kunnen worden vergoed door het Regionaal Mobiliteits Team (RMT) en de begeleidingskosten kunnen tot max € 2700 voor 40 weken worden vergoed via: Subsidieregeling Praktijkleren in de derde leerweg | RVO.nl | Rijksdienst
Kandidaat aanmelden
Wil je een kandidaat aanmelden voor praktijkleren?
Let op: Als je de vergoeding van het RMT wilt gebruiken, dan moet je de kandidaat eerst aanmelden bij het RMT via Praktijkleren | ZKIJ Werkt Door.