30 mei 2023
Welke slimme oplossingen zijn te bedenken om de voedseltransitie in de sector Zorg en Welzijn te realiseren? Dat was de hoofdvraag tijdens de Makathon Zorg en Welzijn Voedseltransitie van 23 t/m 25 mei op de Nova Campus Haarlem. Vijfentachtig leerlingen van het Kaj Munk College en het Bonhoeffercollege en studenten mbo van het Nova College samen met medewerkers zorg en welzijn en experts gingen in teams aan de slag met casussen rond het thema gezondheid, voeding en het voedselsysteem. De eerste prijs is toegekend aan de oplossing SEINS KITCHEN.
Regie op wat je wilt eten
Het winnende team 'Verstand op 0, Frituur op 180' bedacht een combinatie van app en moestuin waar cliënten zelf de regie krijgen op wat zij willen eten en waarmee ze niet 2 weken maar hooguit enkele dagen vooruit moeten bestellen. In combinatie met gezond eten uit de eigen moestuin en gezonde recepten voor cliënten die (ook) zelf of samen koken. De tweede prijs ging naar team 'Superfood Squad' met hun oplossing de 'Groentekrat'. In de groentekrat zitten producten uit de moestuin van De Hartekamp Groep aangevuld met producten van lokale boeren. De groentekrat is interactief en laat cliënten op een leuke en passende manier kennismaken met gezonde groenten. De kratten worden gevuld en rondgebracht door de cliënten zelf op de DuoFiets. De derde prijs is gewonnen door team 'Waste Busters' met hun 'Magic Bin', een slimme GFT bak die 'meet' hoeveel wordt weggegooid en automatisch bestellijsten hierop aanpast zodat in vervolg minder wordt verspild.
Unieke uitdagingen
Deze zesde editie van een serie Makathons Zorg en Welzijn was een samenwerking van onder meer De Hartekamp Groep, Les Petits Kinderopvang, SEIN, Hero Kindercentra, Convenant Kinderopvang, Nova College en Inholland. De teams gingen aan de slag met uitdagingen op het thema voedseltransitie. Een derde van de broeikasgassen zoals Co2 wordt veroorzaakt door het totale voedselsysteem; de sector zorg en welzijn is daar een grote speler in. De uitdagingen in zorg en welzijn zijn op dit thema uniek. Zo heeft niet altijd iedereen op hetzelfde moment honger. Soms zijn cliënten, bewoners, kinderen onverwacht niet aanwezig. Het voorspellen van de benodigde hoeveelheden en daarmee het voorkomen van verspilling vraagt daardoor specifieke oplossingen. Ook het hergebruik is door strikte hygiënevoorschriften niet altijd mogelijk. De Hartekamp Groep, en SEIN brachten casussen uit de eigen praktijk in.