17 mei 2023

Get Ready, Own the World

Op dinsdag 16 mei bezochten het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en de directie van de MBO Raad het Nova College op de Nova Campus Haarlem. Zij wilden graag in de praktijk zien hoe je het subsidieprogramma Maatschappelijke Diensttijd (MDT) succesvol in kunt zetten op het mbo. Anders dan de naam doet vermoeden zijn de doelstellingen van MDT ruim: het stimuleren van iets doen voor een ander, elkaar ontmoeten en talentontwikkeling bij jongeren en jongvolwassenen.

Het Nova College doet dat samen met de Stichting Young Society in het project GROW (Get Ready, Own the World). Opleidingen van het Nova College kunnen GROW inzetten als een verrijking van het burgerschapsonderwijs of van loopbaanonderwijs. Veel opleidingen binnen het Nova College maken daar na al succesvol gebruik van en zetten samen met Young Society mooi onderwijs voor de studenten neer.

Na de opening door Annemieke van Ede, vestigingsdirecteur van de campus Haarlem, Daisy Satijn, plaatsvervangend directeur Maatschappelijke Diensttijd van OCW en Talitha van den Elst, CvB-lid Nova College, lieten we drie voorbeelden van het GROWproject zien:

  • GROW bij de Connect weken van de Business School
  • GROW bij de Burgerschapsdagen
  • GROW bij OpMaat 

Helle Vermeij, onderwijsadviseur burgerschapsonderwijs bij het Nova College, en Stefan Burger, directeur van Young Society, vertelden in vogelvlucht de ontwikkelingen van GROW en het burgerschapsonderwijs op het Nova College.

Daarna was er in rondetafelgesprekken ruimte om vragen te stellen en het gesprek met elkaar te voeren. Als energizer deden we een spelletje 30 seconds met kaartjes met maatschappelijke thema’s en begrippen. Onder begeleiding van peer educators Silas en Nienke van Young Society deed iedereen fanatiek mee.

De aanwezigen van de MBO Raad:
Adnan Tekin, voorzitter, Frank Bluiminck, directeur, Betül Keskin, projectadviseur expertisepunt Burgerschap MBO

Aanwezigen van OCW:
Daisy Satijn, plaatsvervangend Directeur MDT, Raquel Haakmat, MT-lid directie mbo, Ismael Maghnouji, beleidsadviseur burgerschap directie mbo, Tessa Leonhard (Projectleider MDT), Oumaima Zamantouti (Junior beleidsmedewerker MDT), Frederiek Mulder, coördinerend beleidsmedewerker, Bijtje van Oppen, trainee financiën.