nieuw

Snelle informatie

 • Leerweg BBL
 • Niveau 2
 • Duur 1 jaar
 • Locatie IJmuiden

Je leert vaste en wisselende routes varen met binnen- en buitenlandse toeristen. Je leert ook gasten aan boord ontvangen van bedrijfsuitjes, seminars, huwelijken, jubilea en andere feestelijke gelegenheden. Soms werk je alleen, soms werk je in een team met gidsen en hostessen. Je wordt niet alleen schipper, je ontwikkelt je ook tot gastheer. Het wordt dus ook jouw taak om te zorgen dat de gasten zich thuis voelen bij jou aan boord en dat de vaartocht echt een fijne belevenis voor ze is. Daarnaast leer je over de techniek aan boord, zodat je het dagelijks onderhoud van het schip kunt doen en, indien nodig, kleine reparaties uitvoeren.

 • varen met toeristen als schipper en gastheer
 • samenwerken met gidsen en hostessen
 • onderhoud schip

 

Wat kun je na deze opleiding?

Na deze opleiding kun je werken als schipper rondvaartboot. Ook kun je doorstromen naar de mbo 3 opleiding Schipper binnenvaart.

Je leert vaste en wisselende rondvaartroutes varen en de vaarregels toepassen. Daarnaast leer je als gastheer/vrouw de binnen- en buitenlandse toeristen ontvangen aan boord van je rondvaartboot. Daarbij leer je samenwerken met een team van gidsen en hostessen. Ook leer je alles over de techniek aan boord, het dagelijks onderhoud doen en indien nodig kleine reparaties uitvoeren. Bovendien krijg examentrainingen voor de vakken Nederlands, Engels, Duits, rekenen en loopbaan en burgerschap.

Wat voor diploma kun je behalen?

Landelijk erkend diploma

Wat is het verschil tussen bol en bbl?

Iedereen leert op zijn eigen manier. Bij het Nova College kies je daarom zelf op welke manier je een opleiding volgt. Volg je graag 5 dagen per week je lessen op school, afgewisseld met praktijkperioden? Kies dan de beroepsopleidende leerweg (bol). Zit je niet graag in de schoolbanken? Kies dan voor de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je werkt dan 4 dagen in de week en volgt maar 1 dag lessen.

Goed om te weten: welke leerweg je ook kiest, je haalt hetzelfde diploma.

Opleidingsgegevens

Officiële naam:
Schipper rondvaartboot beperkt vaargebied; Crebo nr: 25676
Leerweg:
BBL
Duur:
1 jaar
Start:
gedurende het schooljaar

Locaties

IJmuiden

Beroepspraktijkvorming (stage)

Werk

Je werkt bij een erkend leerbedrijf, een rondvaartrederij waar je het beroep leert in de praktijk. Daarnaast volg je 2 dagdelen per week les op school. Je zorgt zelf voor een praktijkplaats op een rondvaartboot.

Schoolkosten

Lesmateriaal
€250 totaal
Les / Cursusgeld
€126,50 schooljaar 2021/22 voor 18 jaar en ouder

Je hebt geen recht op studiefinanciering en ontvangt een salaris van je werkgever. Bespreek met je werkgever welk deel van de schoolkosten het bedrijf/de instelling kan betalen. Het (richt)bedrag voor lesmateriaal is voor de totale opleiding. Lees meer over de schoolkosten.

Intake Schipper rondvaartboot, 2, BBL

Heb jij je aangemeld voor deze opleiding of ga je dat misschien doen? Lees dan deze informatie over de intake Schipper rondvaartboot, BBL. In de intake gaan we na of de opleiding van jouw keuze goed past bij jouw vooropleiding, talenten, ambities en groeikansen. Zodat jij je op het Nova College succesvol kunt ontwikkelen. Niet alleen in je beroep, maar ook als persoon.

Toelatingsvoorwaarden

Een van de volgende voorwaarden:

 • diploma assistentopleiding (mbo niveau 1)
 • diploma vmbo, basisberoepsgerichte leerweg
 • ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma/bewijsstuk


Bovendien:

Internationale studenten
Kom je uit een land buiten de Europese Unie? Dan heb je een verblijfsvergunning nodig. Nova College is door de IND erkend als referent voor de scheepvaartopleidingen. Dit betekent dat wij namens jou een aanvraag voor een verblijfsvergunning kunnen indienen. Je moet dan aan een aantal voorwaarden voldoen. Mail scheepvaart@novacollege.nl voor meer informatie. Daarna gaan we na of Nova College voor jou als erkend referent kan optreden. Dat kan natuurlijk alleen als je je dan ook aanmeldt voor deze opleiding.

Niet de juiste vooropleiding of vragen over je vakkenpakket? Lees meer over toelating, ook over het bindend studieadvies dat je krijgt aan het eind van het eerste jaar: novacollege.nl/toelatingmbo


Opleidingen en cursussen gaan alleen door bij voldoende deelname. Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.

nieuw

Snelle informatie

 • Leerweg BBL
 • Niveau 2
 • Duur 1 jaar
 • Locatie IJmuiden