Mbo niveaus en leerwegen bol bbl

Opleidingen op 4 niveaus
Mbo-opleidingen zijn er op 4 niveaus. Weet je al in welke richting jij een opleiding wilt volgen bij het Nova College? Kijk dan op de opleidingspagina's voor informatie over de niveaus waarop dat kan.

Niveau 1: assistent
Uitvoerende werkzaamheden onder begeleiding
Voorbeeld beroep: horeca-assistent.
Je doet eenvoudig voorbereidend werk in de keuken: je ruimt op, maakt schoon en bereidt basisgerechten onder leiding van een kok.

Niveau 2: basisberoepsbeoefenaar
Uitvoerende werkzaamheden
Voorbeeld beroep: kok.
Je maakt zelfstandig gerechten klaar, controleert voorraden, geeft bestellingen door en maakt schoon.

Niveau 3: vakfunctionaris
Volledig zelfstandig uitvoeren van werkzaamheden
Voorbeeld beroep: binnenvaartschipper.
Je geeft leiding aan de bemanning en bent verantwoordelijk voor het hele reilen en zeilen op het schip: de navigatie, de veiligheid van de opvarenden, het onderhoud van het schip en de lading. Ook regel je administratieve zaken zoals vrachtbrieven en documenten voor de douane.

Niveau 4: middenkaderfunctionaris
Volledig zelfstandig uitvoeren van werkzaamheden met een brede inzetbaarheid
Voorbeeld beroep: manager/ondernemer horeca.
Je leidt zelfstandig een horecabedrijf: je stuurt personeel aan, coördineert de inkoop en zorgt voor de financiën. Ook zie je erop toe dat iedereen zich aan alle wettelijke regels en voorschriften houdt.

Niveau 4: specialist
Volledig zelfstandig uitvoeren van werkzaamheden met een brede inzetbaarheid of specialisatie
Voorbeeld beroep: onderhoudstechnicus Werktuigbouw.
Je onderhoudt bedrijfsinstallaties en werkt aan verschillende complexe apparaten. Ook begeleid je monteurs, bereid je werkzaamheden voor en verzorg je de planning.

Leerwegen bol/bbl

Twee leerwegen bol en bbl
Veel opleidingen kun je volgen op twee manieren: de beroepsopleidende leerweg (bol) en de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Zo kun je kiezen welke manier van leren het beste past bij jou. In de beroepsopleidende leerweg (bol) volg je gemiddeld vijf dagen per week les op school, afgewisseld met stages oftewel beroepspraktijkvorming (bpv). Wil je werk en opleiding combineren dan past de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) beter bij je. Je bent dan in dienst bij een bedrijf en leert 3 tot 4 dagen per week daar al werkend. De theorielessen krijg je op school. En of je nou bol of bbl doet, het diploma is gelijk.

Wil je iets vragen?