Wanneer je met je opleiding voor de zeevaart of binnenvaart begint, dan ben je ongeveer 16 jaar. Je meeste leeftijdsgenoten wonen nog thuis bij hun ouders. Jij gaat al zelfstandig wonen en voor jezelf zorgen! Dat betekent op tijd opstaan en ontbijten, op tijd naar school gaan, je kamer opruimen, studeren, sporten, regelmatig eten en op tijd slapen. Daar kun je - zeker in het begin - best wat begeleiding bij gebruiken. Daarom is er een begeleider die jou helpt om zelfstandig te worden en voor jezelf te zorgen. Dat is een goede voorbereiding op het leven aan boord, daar ben je ook 24/7 met elkaar.
Extra activiteiten
De studentenhuisvesting gaat verder dan wonen en eten. Na de lessen kun je meedoen aan extra activiteiten zoals sloeproeien en sporten in de sportschool naast de school. Ook kun je ’s avonds extra lessen of vakken volgen.
Begeleiding
De begeleider helpt je bij het zelfstandig leren wonen - buiten je ouderlijk huis – als voorbereiding op het leven aan boord van een schip. Je kunt hem of haar zien als huisvader/-moeder die jou helpt een juiste studie- en beroepshouding te ontwikkelen. Een geintje mag, maar we grijpen in als het nodig is.
1. Wat voor studentenhuisvesting is het?
Het gebouw van de studentenhuisvesting bestaat uit twee etages met daarin 31 kamers van 20 m2. Een kamer is ingericht met een bed, bureau en kast en een eigen badkamer met douche en wc. Enkele woonruimtes hebben twee bedden, zodat hier twee studenten kunnen wonen. De bedden hebben een matras; studenten zorgen zelf voor dekbed, hoofdkussen en beddengoed. Er zijn ook twee gezamenlijke huiskamers, in de hal is een postvak voor elke student en er is een ruimte voor de begeleider.
2. Wat kost de studentenhuisvesting?
De kosten - op basis van jaarlijkse indexering - zijn:
3. Hoe gaat dat met de maaltijden?
Vanaf de lunch op maandag tot en met de lunch op vrijdag eet je samen met je medestudenten. Het ontbijt en het avondeten eet je in de gezamenlijke huiskamer van de studentenhuisvesting.
4. Hoe zit het met handdoeken en beddengoed?
Je zorgt zelf voor handdoeken, een dekbed, hoofdkussen, onderlaken, dekbedhoes en kussensloop. Je hebt een onderlaken nodig voor een matras van 90 x 200 cm.
5. Hoe gaat het met schoonmaken?
Je moet zelf je kamer opruimen en schoonmaken. Ook help je volgens een rooster met het opruimen en schoonmaken van de gemeenschappelijke ruimtes. Dat moet je later ook aan boord doen, dus daar ben jij dan al aan gewend.
6. Hoe gaat het met de was?
Je neemt zelf elke week je eigen schone kleding, handdoeken en beddengoed (kussensloop, dekbedhoes en onderlaken) mee. Er is een wasmachine en er is een droger, die kun je gebruiken tegen kostprijs.
7. Voor hoeveel studenten is de studentenhuisvesting?
Het gaat om begeleide huisvesting van ongeveer 40 studenten.
8. Om wat voor studenten gaat het?
Het gaat om jonge studenten (plm 16 – 19 jaar) die op het Nova College Scheepvaart een opleiding voor de zeevaart of de binnenvaart volgen.
9. Hoeveel dagen per week woon je in de studentenhuisvesting?
Je woont van maandag tot en met vrijdag in de studentenhuisvesting. In het weekend ga je naar huis. Uitzonderingen zijn mogelijk, na overleg.
10. Wat doe je buiten de lestijden?
Buiten de lestijden kun je studeren op school en je kunt hulp krijgen bij je huiswerk. Ook kun je meedoen aan het buitenschools programma met onder andere sport zoals sloeproeien en fitness.
11. Wat voor begeleiding krijg je?
De begeleider helpt je bij het zelfstandig leren wonen als voorbereiding op het leven aan boord van een schip. Denk aan vaardigheden zoals op tijd opstaan, ontbijten, naar school gaan, studeren, kamer opruimen en op tijd naar bed gaan. Gedurende je opleiding krijg je steeds minder begeleiding, als voorbereiding op het leven aan boord.
12. Wat voor huurcontract moet je afsluiten?
Studenten zeevaart sluiten in principe een huurovereenkomst voor een jaar af. Voor de studenten binnenvaart komt een huurovereenkomst op maat. De huurovereenkomst kun je hier inzien zodra die is vastgesteld.
13. Hoe kun je je aanmelden voor een woonruimte?
Mail studentenhuisvestingscheepvaart@novacollege.nl en je ontvangt informatie over over de woonruimte in de studentenhuisvesting Nova College Scheepvaart IJmuiden.
Volg jij je mbo opleiding op het Nova College Scheepvaart in Harlingen? Dan kun je gebruik maken van de in 2024 nieuw geopende studentenhuisvesting Maritieme Academie Harlingen (vmbo). Je krijgt hierover meer informatie tijdens de Open dag.