Over urban sports

Letterlijk vertaald betekent urban sports het sporten en uitdagingen zoeken op straat. Jongeren zoeken altijd naar een vrijere vorm van bewegen, bij voorkeur op straat. Vooral omdat ze dan niet hoeven te reizen naar een sportpark, sporthal of sportschool. Skaten en inline skaten groeien in populariteit. Je ziet steeds meer skatebaantjes ontstaan in de stad om aan de groeiende behoefte te voldoen. Ook freerunnen of parcours zie je steeds meer. Bij freerunnen zoek je naar spots waar je overheen, onderdoor, langs of tegenop kan springen. Deze manier van bewegen is in een ongereglementeerde vorm, die je in je eentje doet als je een challenge tegenkomt of als je met wat vrienden afspreekt. Die ontwikkelingen hebben er zelfs al toe geleid dat er een NK Freerunning wordt gehouden en dat skateboarden een Olympische sport is geworden.

 

Wat is het beroepsperspectief?

Er ontstaan steeds meer eigen bedrijfjes, die op straat de urban sports aanbieden. De studenten lopen nu stage in een skatehal, een bolderhal (klimmen/klauteren) en bij freerun verenigingen. De opkomst van urban sports is gekomen door de vrijbuiters, die alsmaar oefenden en stuntende skateboarders of breakdancers. Dit sloeg aan bij de jeugd, die het steeds minder cool vindt om te gamen of TV te kijken. Nu is het gaaf om je coolste trick te filmen en te delen. Daardoor willen steeds meer kinderen dit leren. En dat zorgt voor de opkomst van clubjes, trainingen en regulering. Een ontwikkeling die goed is voor CIOS studenten. Voor de pioniers gaat de charme er van af, die zoeken dan weer iets nieuws. 

Wat leer je?

Het keuzedeel urban sports bestaat uit vier periodes:

  1. skateboarden en longboarden
  2. freerunning
  3. breakdance en 1v1 basketbal
  4. BMX en inline skating

Het kwalificatiedossier (KD) is landelijk vastgesteld en de examinering is dus ook landelijk geregeld.

 

Voorbeeld van een les

Bij een freerun les hebben de studenten een onderdeel bedacht, waarin ze een of meerdere trucs (sprong, duik, rol) aanleren. De studenten leven zich uit met onder meer een monkey sprong, palmspin en speedstep. Docent Jorrit Wijn wordt in zijn les geassisteerd door oud-student Wesley Sijm, die nu zijn eigen bedrijf heeft. Tijdens de les krijgen de studenten uitstekende tips om bepaalde technieken beter onder de knie te krijgen. 

 

Docent: Jorrit Wijn