28 juli 2023

Een extern panel heeft Opleidingsschool Nova officieel erkend. Sinds 2019 zijn we aspirant opleidingsschool samen met de Hogeschool van Amsterdam. Dit betekent dat we nauw samenwerken om aankomende docenten voor te bereiden op de onderwijspraktijk, waarbij we hen voor een groot deel opleiden in onze praktijk.

In dit laatste jaar van onze aspirantfase heeft een extern panel ons beoordeeld op de basiskwaliteit in het samen opleiden. De beoordeling vond plaats op basis van het landelijke kwaliteitskader: Kwaliteitskader Samen Opleiden en Inductie. Voorafgaand hebben we in een kritische reflectie beschreven hoe we voldoen aan alle criteria die horen bij de vier waarborgen voor samen opleiden (lerende leraar, leeromgeving, organisatie en kwaliteitscultuur). Het externe panel heeft gesproken met zowel onze docenten in opleiding als met een aantal werkplekbegeleiders, schoolopleiders en instituutsopleiders en stuurgroepleden. Op basis van de kritische reflectie én de gesprekken heeft het panel beoordeeld dat we voldoen aan de basiskwaliteit voor samen opleiden. Er is een advies verstuurd aan OCW om onze opleidingsschool erkenning te geven, en vanuit OCW is het advies toegekend.

Marjolein Speelman, adviseur leren en ontwikkelen (HR) en projectleider van onze Opleidingsschool: ‘Ik wil iedereen bedanken die aan dit succes heeft bijgedragen! Dit was nooit gelukt zonder de inzet en goede samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam, onze werkplekbegeleiders en het draagvlak en sturing vanuit management, directie en HR. Met een eervolle vermelding voor onze schoolopleiders (Wilma Brüll,​​​​​​​ Claudia Taken, Ilse van der Meij, Floris Feitsma en​​​​​​​ Martijn Dufais) en Aletta de Goede van kwaliteitszorg, wiens grote inzet in belangrijke mate heeft bijgedragen aan dit succes. Ook de grote betrokkenheid vanuit de docenten in opleiding, uitvoerders en stuurgroepleden rondom de beoordeling zelf was erg waardevol. Kortom ik ben heel trots en blij!’

wil je iets vragen?