13 oktober 2022

Donderdag 13 oktober heeft de gemeente Beverwijk de allereerste klimaatburgemeester en jeugd klimaatburgemeester van Beverwijk benoemd: Angelique de Vries, directeur van basisschool de Sleutelbloem, en Marijn Kos, eerstejaars student Duurzaamheid van het Nova College. Brigitte van den Berg, wethouder Duurzaamheid, was gisteren op de Nova Campus Beverwijk om Marijn de ambtsketen om te hangen, die gemaakt is door studenten.

Beverwijk doet van 31 oktober tot 6 november mee met de nationale Klimaatweek. Tijdens deze week komen inwoners en ondernemers in heel Nederland in actie voor het klimaat. Er is volop aandacht voor energie besparen, isoleren, verduurzamen, minder afval en vergroenen.

Klimaatburgemeesters
In Beverwijk gebeurt al veel dat aandacht verdient en waar we trots op kunnen zijn. Maar er is nóg meer mogelijk… Daarbij spelen klimaatburgemeesters een waardevolle rol. Ze zetten zich lokaal in voor een beter klimaat of helpen anderen dat ook te doen. Klimaatburgemeesters geven het goede voorbeeld, maken andere inwoners enthousiast en helpen ze in actie te komen. Ze hebben een centrale positie in de samenleving, hebben een groot netwerk, zijn makkelijk aanspreekbaar en bieden een luisterend oor. In Beverwijk zetten veel inwoners en ondernemers zich al in voor een groene, duurzame samenleving. Angelique de Vries en Marijn Kos zijn daar lichtende voorbeelden van. Mensen om trots op te zijn en die we graag willen helpen.

Over Marijn Kos – jeugd klimaatburgemeester 2022
Marijn Kos woont in Beverwijk en is eerstejaars student Duurzaamheid aan het Nova College. Een relatief nieuwe studie voor jongeren die duurzaamheid belangrijk vinden. Marijn vindt het zo belangrijk dat hij er zijn werk van wil maken. Hij kan advies gaan geven als consultant over de verduurzaming van woningen, bedrijven en bedrijventerreinen op het gebied van energietransitie. Zijn rol als klimaatburgemeester biedt hem de kans om aandacht voor de opleiding te vragen om ook andere jongeren enthousiast te maken.

Over Angelique de Vries – klimaatburgemeester 2022
Een schooldirecteur met een groen hart en een missie. Ze denkt in mogelijkheden en krijgt veel voor elkaar door mensen te verbinden en ze een kans te geven. Ze heeft onder andere met vereende krachten het schoolplein vergroend. Privé is ze ook enorm actief in de tuin en met voedsel. Ze staat dagelijks in contact met kinderen, ouders, leerkrachten, buurtbewoners en de overheid. De perfecte kandidaat!