23 september 2021

Kevin Kion (29)

‘Nova was een warm bad’
Tien jaar lang verfijnde hij zijn kookkunsten bij verschillende Haarlemse restaurants. Kevin en zijn jeugdvriend Daniël Damen openden in mei 2021 hun eigen restaurant Mano in Haarlem. Een jongensdroom die uitkomt.

‘Het was altijd al mijn ambitie om kok te worden. Ik wilde iets met mijn handen doen. Mijn neef werkte bij een restaurant en op een drukke dag vroeg hij of ik hem wilde helpen. Daarna wist ik dat ik kok wilde worden. Daniël ken ik sinds ik vier jaar oud ben en op de middelbare school fantaseerden we al over een eigen restaurant. Maar eerst gingen wij ieder onze eigen weg om nog meer te leren over het vak en onze eigen stijl te ontwikkelen.’

 

Sterrenklas, koken bij Hout en ML
‘Nadat ik afgestudeerd was, ging ik werken als leerlingkok bij restaurant ML. Dat zat toen nog in de Kleine Houtstraat. Ook heb ik de sterklas bij het ROC in Amsterdam gevolgd. Vervolgens werd ik chef bij restaurant Hout aan de Wagenweg. Na drie jaar belde Mark en Liane me op, hun restaurant ML verhuisde naar het oude Stempels aan het Klokhuisplein. Drie jaar lang hebben we als compagnons met veel plezier samengewerkt.’

Eigen zaak ‘En toen kwam corona. Een pas op de plaats. Daniël en ik kwamen bij elkaar, zou dit het moment zijn om voor onszelf te beginnen? We besloten ervoor te gaan. De lockdown gebruikten we om een plan te maken, geld te organiseren en een pand te verbouwen. Toen de terrassen weer open mochten waren wij klaar.’

 

Over anderhalf jaar een ster
‘Onze ambitie is om de beste te worden. Op elk gebied. Menu, smaak, uitvoering. Maar ook ons interieur en de sfeer moeten perfect zijn. Daar hoort minimaal een Michelinster bij. Dat is ons streven voor de komende anderhalf jaar. Daan en ik koken allebei. Hij is goed in het bedenken en combineren van smaken, ik ben goed in de presentatie. We vullen elkaar perfect aan.’

 

Nova toen en nu
‘Voor mij was het Nova een warm bad. De docenten voelen goed aan hoe je in elkaar steekt. Ik ben bijvoorbeeld niet zo’n ster in papierwerk. Ik werd daarom gematst met extra tijd. Of een extra kookklus waarmee ik kon compenseren. Docenten leggen de focus op je sterke kanten. Inmiddels zijn ze mijn vrienden geworden en vragen me om gastlessen te komen geven. En natuurlijk bellen ze als ze een goede stagiair hebben of als er een talent

afstudeert. Vanavond komt iemand van het Nova voor het eerst werken. En mijn souschef komt ook bij Nova vandaan. Als een Novastudent of alumnus hard wil werken en passie heeft voor het vak, is hij of zij bij ons aan het goede adres.’