praktische informatie

  • Leerweg: BOL
  • Niveau: 3
  • Duur: 2-3 jaar
  • Locatie: Haarlem
Over de opleiding

Je leert geheel zelfstandig zorgen voor een perfecte behandeling van gasten in een restaurant of andere horecagelegenheid vanaf het moment van binnenkomst tot en met hun vertrek. Dat betekent dat je leert de jassen aannemen en ophangen in de garderobe, de mensen naar hun tafeltje brengen, de gasten adviseren over de menu- en wijnkeuze en aan tafel serveren. Daarbij leer je werken volgens de 5 principes van Dutch Cuisine. Ook leer je aan tafel gerechten afwerken, denk aan trancheren, fileren en flamberen. Jij leert er voor zorgen dat de gasten zich thuis voelen en soepel en correct inspelen op soms onverwachte gebeurtenissen.

  • gasten ontvangen en begeleiden
  • adviseren over het menu en bedienen aan tafel
  • gerechten aan tafel afwerken
  • inspelen op onverwachte gebeurtenissen
Wat leer je?

Je leert alles over gasten gastvrij ontvangen in een horecabedrijf: van drankenkennis, welke drank past bij welk gerecht tot gerechten en dranken serveren. Daarbij leer je werken volgens de 5 principes van de Dutch Cuisine:

  1. Cultuur: volgens de seizoenen
  2. Gezond: meer groenten/plantaardig dan vlees/vis
  3. Natuur: natuurlijke producten, geen kunstmatige toevoegingen
  4. Kwaliteit: uit de regio, korte keten
  5. Waarde: met respect voor de aarde, geen verspilling

Ook leer je alle voorbereidende en afrondende werkzaamheden zoals controleren en onderhouden van de apparaten - bijvoorbeeld de koffiemachine, kassa en alarminstallatie - bestellen en beheren van de voorraden, aannemen en bijhouden van reserveringen en indelen en dekken van de tafels in het restaurant. Daarnaast volg je Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. Afhankelijk van je ontwikkeling en ambities, volg je de keuzedelen:

  • eetcultuur en eetwensen
  • gerechten bereiden
  • wijnkennis
  • drankenkennis

Het eerste jaar volg je deze opleiding in de bol (lessen op school en stage). Het tweede en derde jaar doe je in de bbl (werken en twee dagdelen les per week op school). 

 

Wat kun je na deze opleiding?

Met het diploma kan je gaan werken als zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw of bartender.

Wat leer je?

Je leert alles over gasten gastvrij ontvangen in een horecabedrijf: van drankenkennis, welke drank past bij welk gerecht tot gerechten en dranken serveren. Daarbij leer je werken volgens de 5 principes van de Dutch Cuisine:

  1. Cultuur: volgens de seizoenen
  2. Gezond: meer groenten/plantaardig dan vlees/vis
  3. Natuur: natuurlijke producten, geen kunstmatige toevoegingen
  4. Kwaliteit: uit de regio, korte keten
  5. Waarde: met respect voor de aarde, geen verspilling

Ook leer je alle voorbereidende en afrondende werkzaamheden zoals controleren en onderhouden van de apparaten - bijvoorbeeld de koffiemachine, kassa en alarminstallatie - bestellen en beheren van de voorraden, aannemen en bijhouden van reserveringen en indelen en dekken van de tafels in het restaurant. Daarnaast volg je Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. Afhankelijk van je ontwikkeling en ambities, volg je de keuzedelen:

  • eetcultuur en eetwensen
  • gerechten bereiden
  • wijnkennis
  • drankenkennis

Het eerste jaar volg je deze opleiding in de bol (lessen op school en stage). Het tweede en derde jaar doe je in de bbl (werken en twee dagdelen les per week op school). 

 

Wat voor diploma kun je behalen?

Landelijk erkend diploma

Opleidingsgegevens

Officiële naam:
Bediening; Crebo nr: 23081
Leerweg:
BOL
Duur:
2-3 jaar
Start:
augustus

Locaties

Haarlem:

Beroepspraktijkvorming (stage)

Werk

Het eerste jaar volg je in de bol, dan loop je stage bij een erkend leerbedrijf. Het tweede en derde jaar doe je in de bbl: werken bij een erkend leerbedrijf en twee dagdelen per week les op school. 

Schoolkosten

Kleding
€280 totaal
Lesmateriaal
€200 totaal
Les / Cursusgeld
€1449 schooljaar 2024/25 voor 18 jaar en ouder

Zie voor informatie over studiefinanciering, les- en cursusgeld duo.nl. De genoemde kosten voor lesmateriaal en eventuele vrijwillige bijdragen voor extra faciliteiten (zoals excursies) zijn voor de totale opleiding. Deze bedragen verschillen per richting die je kiest in je opleiding. Lees meer over de schoolkosten.

Voor deze opleiding heb je een laptop nodig. Daarover krijg je informatie als je bent toegelaten tot de opleiding. Lees ook: laptop voor je opleiding

Intake Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw, 3, BOL

Heb jij je aangemeld voor deze opleiding of ga je dat misschien doen? Lees dan deze informatie over de intake Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw, BOL. In de intake gaan we na of de opleiding van jouw keuze goed past bij jouw vooropleiding, talenten, ambities en groeikansen. Zodat jij je op het Nova College succesvol kunt ontwikkelen. Niet alleen in je beroep, maar ook als persoon.

Toelatingsvoorwaarden

Een van de volgende voorwaarden:

  • diploma beroepsopleiding mbo niveau 2
  • diploma vmbo, kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg
  • overgangsbewijs 3-4 havo/vwo
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend

Niet de juiste vooropleiding of vragen over je vakkenpakket? Lees meer over toelating, ook over het bindend studieadvies dat je krijgt aan het eind van het eerste jaar: novacollege.nl/toelatingmbo


Opleidingen en cursussen gaan alleen door bij voldoende deelname. Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.

Deze studie in cijfers

Studie in cijfers geeft je belangrijke en objectieve informatie bij het kiezen van een mbo opleiding.

Studie in cijfers

praktische informatie

  • Leerweg: BOL
  • Niveau: 3
  • Duur: 2-3 jaar
  • Locatie: Haarlem