Snelle informatie

 • Leerweg BOL
 • Duur 4 jaar
 • Locatie IJmuiden & Harlingen

Je leert wereldwijd op alle typen zeeschepen varen en zorgen je schip 24/7 in bedrijf blijft. Je leert verantwoordelijk zijn voor de veiligheid aan boord, zorgen voor de juiste belading van het schip en een veilige en economische navigatie tijdens de vaart van het schip.

 • varen op alle typen zeeschepen
 • veilig en economisch navigeren

Wat kun je na deze opleiding?

Met het diploma mbo niveau 4 Stuurman alle schepen kun je wereldwijd varen op elke type zeeschip. Je kunt doorgroeien tot de rang van 1e Stuurman en zelfs Kapitein.
Met deze opleiding kun je ook doorstromen naar een verkorte hbo opleiding Maritiem officier.

Je leert alles over de nieuwste technologische ontwikkelingen en inzichten in dit beroep. Hoofdvakken zijn: zeemanschap, navigatie, belading, maritieme wetgeving en reisvoorbereiding. Daarnaast leer je veel in de realistische full mission brugsimulator. Ook krijg je de algemeen vormende vakken als Nederlands, Engels, rekenen/wiskunde en loopbaan en burgerschap. De eerste twee studiejaren vormen de basis. Na je eerste stage in het begin van je derde studiejaar kies je voor een uitstroomrichting: je gaat door als Maritiem officier alle schepen (MAROF) of je specialiseert je tot Stuurman alle schepen (SAS) of Scheepswerktuigkundige alle schepen (WAS). Afhankelijk van je studiekeuze volg je ook nog een aantal  keuzedelen zoals:

De lessen van het derde en vierde jaar kun je alleen volgen op de locatie Kanaalstraat in IJmuiden, niet in Harlingen.

Wat voor diploma kun je behalen?

Landelijk en internationaal erkend diploma

Wat is het verschil tussen bol en bbl?

Iedereen leert op zijn eigen manier. Bij het Nova College kies je daarom zelf op welke manier je een opleiding volgt. Volg je graag 5 dagen per week je lessen op school, afgewisseld met praktijkperioden? Kies dan de beroepsopleidende leerweg (bol). Zit je niet graag in de schoolbanken? Kies dan voor de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je werkt dan 4 dagen in de week en volgt maar 1 dag lessen.

Goed om te weten: welke leerweg je ook kiest, je haalt hetzelfde diploma.

Opleidingsgegevens

Officiële naam:
Stuurman alle schepen; Crebo nr: 23202
Leerweg:
BOL
Duur:
4 jaar
Start:
augustus

Locaties

IJmuiden
Harlingen

Beroepspraktijkvorming (stage)

Werk

In het eerste deel van het derde leerjaar en in het laatste deel van het vierde leerjaar ga je 6 maanden de praktijk in en dus de zee op. Deze beroepspraktijkvorming (bpv) volg je aan boord van een zeeschip. Totaal 360 dagen, verdeeld over twee perioden van 6 maanden.

Schoolkosten

Gereedschap
€100 tot 200 totaal
Lesmateriaal
€750 totaal
Les / Cursusgeld
€1168 per jaar (2019/20) voor 18 jaar en ouder

Zie voor informatie over studiefinanciering, les- en cursusgeld duo.nl.
De genoemde kosten voor lesmateriaal en eventuele vrijwillige bijdragen voor extra faciliteiten (zoals excursies) zijn voor de totale opleiding. Deze (richt)bedragen verschillen per richting die je kiest in je opleiding. Lees meer over de schoolkosten.

Voor deze opleiding heb je een laptop nodig. Daarover krijg je informatie als je bent toegelaten tot de opleiding. Lees ook: laptop voor je opleiding

Bijzonderheden

Intake Stuurman alle schepen, 0, BOL

Heb jij je aangemeld voor deze opleiding of ga je dat misschien doen? Lees dan deze informatie over de intake Stuurman alle schepen, BOL. In de intake gaan we na of de opleiding van jouw keuze goed past bij jouw vooropleiding, talenten, ambities en groeikansen. Zodat jij je op het Nova College succesvol kunt ontwikkelen. Niet alleen in je beroep, maar ook als persoon.

Toelatingsvoorwaarden

Een van de volgende voorwaarden:

 • diploma beroepsopleiding mbo niveau 2 of 3
 • diploma vmbo, kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg met in het pakket minimaal een van de vakken wiskunde of nask 1
 • overgangsbewijs 3-4 havo/vwo
 • ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma/bewijsstuk

Bovendien: Een positief resultaat landelijk erkende medische keuring:

Internationale studenten
Kom je uit een land buiten de Europese Unie? Dan heb je een verblijfsvergunning nodig. Nova College is door de IND erkend als referent voor de scheepvaartopleidingen. Dit betekent dat wij namens jou een aanvraag voor een verblijfsvergunning kunnen indienen. Je moet dan aan een aantal voorwaarden voldoen. Mail martiem@novacollege.nl voor meer informatie. Daarna gaan we na of Nova College voor jou als erkend referent kan optreden. Dat kan natuurlijk alleen als je je dan ook aanmeldt voor deze opleiding.

Niet de juiste vooropleiding of vragen over je vakkenpakket? Lees meer over toelating, ook over het bindend studieadvies dat je krijgt aan het eind van het eerste jaar: novacollege.nl/toelatingmbo


Opleidingen en cursussen gaan alleen door bij voldoende deelname. Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.

 

Deze studie in cijfers
Studie in cijfers geeft je belangrijke en objectieve informatie bij het kiezen van een mbo opleiding.

Studie in cijfers

Snelle informatie

 • Leerweg BOL
 • Duur 4 jaar
 • Locatie IJmuiden & Harlingen