Met deze schriftelijke cursus bereidt u zich voor op het examen voor het Schippersdiploma, waarmee u tevens het Groot Vaarbewijs kunt verkrijgen. Zodat u volgens de Binnenschepenwet onder andere mag varen met schepen in bedrijfsmatige vaart met een lengte van 20 meter of meer. Het Groot Vaarbewijs B heeft daarbij betrekking op Rivieren, Kanalen en Meren (RKM). Het Groot Vaarbewijs A geldt op Alle Binnenwateren (AB) zoals de Zuid-Hollandse en Zeeuwse stromen, het IJsselmeer en de Waddenzee (ruime vaarwateren).

Start

De schriftelijke cursus bereidt de cursist in maximaal één jaar voor op het examen. Hierbij is uitgegaan van een gemiddeld studietempo van tien uur per week.
U kunt op elk moment met de cursus starten.
Examen
De examens worden afgenomen door het CCV. Navigatie wordt mondeling geëxamineerd. Alle overige modulen schriftelijk. Aanmelden voor het examen doet u zelf. Daarbij geldt een vaartijdeis van drie jaar, behaald na het bereiken van de 16-jarige leeftijd. Kijk voor meer informatie over data, prijzen, examens, toelatingseisen www.cbr.nl.

Inhoud

De schriftelijke cursus heeft het karakter van zelfstudie en bestaat uit de volgende modulen:

Schipper RKM: Kennis Schip/Motorkennis, Laden & Lossen, Veiligheid & Milieu, Kennis Vaarwater, Reglementen 1, Navigatie 1

Aspirant Schipper: Kennis Schip/Motorkennis, Laden & Lossen, Veiligheid & Milieu, Kennis Vaarwater, Reglementen 1 & 2
Schipper AB:  Kennis Schip/Motorkennis, Laden & Lossen, Veiligheid & Milieu, Kennis Vaarwater, Reglementen 1, Navigatie 1, Reglementen 2, Navigatie 2

Voor zelfstudie ontvangt u lesboeken met bijbehorende opgavenkaternen. De opgavenkaternen kunt u tot maximaal 1 jaar na de start van de cursus ter beoordeling insturen.

Kosten

Schipper RKM € 660

Schipper RKM na behalen WEB diploma € 630

Asprirant Schipper € 660

Alle Binnenwateren € 754

 

Doelgroep

Wie werkt in de vaart is vaak onderweg. Bijscholen om bijvoorbeeld om het Groot Vaarbewijs te behalen kan dan lastig zijn. Wilt u op ruimere vaarwateren werken en daarvoor de benodigde papieren halen? Kies dan voor afstandsonderwijs. Een flexibele manier om te bouwen aan uw maritieme carrière.

Diploma/Certificaat

Na het behalen van de examens, in combinatie met vaartijd en een geneeskundige verklaring, hebt u recht op het Groot Vaarbewijs.

Groepsgrootte

Individueel

Bijzonderheden

De cursussen Marifonie en Radar Binnenvaart zijn geen onderdeel van het afstandsonderwijs.

Locaties

IJmuiden

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via ons nieuwe aanmeldsysteem.

Aanmelden

Contactpersoon

Karin Kloosterhuis

Snelle informatie

  • Locatie IJmuiden
Aanmelden