Het Praktijkexamen Schipper Rondvaart is een flexibele en individuele manier om je om te scholen tot het beroep van Rondvaartschipper. Aan de hand van praktijkervaring word je in 90 vaardagen opgeleid tot rondvaartschipper.

Inhoud

Als schipper rondvaartboot vaar je vaste en wisselende routes met binnen- en buitenlandse toeristen. Je hebt ook vaak gasten van bedrijfsuitjes, seminars, huwelijken, jubilea en andere feestelijke gelegenheden aan boord. Soms werk je alleen, soms werk je in een team met gidsen en hostessen. Je bent niet alleen schipper, je bent ook gastheer. Het is dus ook jouw taak om te zorgen dat de gasten zich thuis voelen bij jou aan boord en dat de vaartocht echt een fijne belevenis voor ze is.

Het praktijkexamen bestaat uit één entreetoets en drie opvolgende praktijktoetsen. In de tijd tussen de toetsen wordt er aan de hand van een portfolio praktijkervaring opgedaan aan boord van een Rondvaartboot Amsterdams Grachtentype. De toetsen nemen qua complexiteit toe.

Ondersteunende theorie wordt in de vorm van zelfstudie aangeboden. Er zijn in dit traject geen klassikale lessen, wel krijg je individuele begeleiding van onze coach. Tijdens het traject komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Reisvoorbereiding
  • Manoeuvreren en varen
  • (Ont)meren
  • Reis klaar maken
  • Veiligheid
  • Techniek aan boord
  • Aansturen
  • Gastheer, gastvrouw

Kosten

De totale kosten van het Praktijkexamen Rondvaart bedragen € 3.290,-. Dit is inclusief theorie voor zelfstudie, coaching ,portfolio-opdrachten, entreetoets en praktijktoetsen 2, 3 en 4.

Het afnemen van enkel de entreetoets kost € 545,-
Kosten voor het herkansen van een toets zijn € 800,- per toets.

Doelgroep

Bestaande en nieuwe werknemers van rederijen in de Rondvaart in Nederland die behoefte hebben aan een individuele opleiding zonder klassikale lessen. Heb je wel behoefte aan een vaste structuur en klassikale lessen? Kies dan voor de MBO opleiding Schipper Rondvaartboot.

Diploma/Certificaat

Aan het einde van het traject ontvang je van het CBR de Verklaring Praktijkexamen Schipper Rondvaartboot Beperkt Vaargebied.

Bijzonderheden

De cursussen Marifonie en Radar Binnenvaart zijn geen onderdeel van deze opleiding.

 

Locaties

IJmuiden

Aanmelden

Aanmelden
U kunt zich aanmelden voor een cursus of training door het aanmeldingsformulier in te vullen.

Digitaal versturen:

Per post versturen:

Contactpersoon

Karin Kloosterhuis