Snelle informatie

 • Leerweg BOL
 • Niveau 2
 • Duur 2 jaar
 • Locatie Haarlem

Je leert secretariaatswerk zoals de inkomende en uitgaande post verzorgen, e-mails beantwoorden, de agenda beheren en de reserveringen voor de vergaderruimte en bijhorende apparatuur en catering bijhouden. Ook leer je receptiewerk zoals de telefoon beantwoorden, bezoekers ontvangen en goederen per ontvangen en verzenden per post, pakketdienst en/of koerier. Bovendien leer je gegevens verzamelen en verwerken tot zakelijke (concept)teksten.

 • secretariaatswerk
 • receptiewerk
 • gegevens verwerken

Wat kun je na deze opleiding?

Na het behalen van het diploma kan je gaan werken als medewerker secretariaat en receptie. Je kunt ook doorstromen naar niveau 3 of met een positief studieadvies doorstromen naar niveau 4.

In het eerste jaar krijg je een breed aanbod van vakken en projecten zodat je veel leert over de verschillende beroepen, verkoper, logistiek medewerker en administratief medewerker. Je leert veel vaardigheden die je goed kunt gebruiken in de diverse beroepen en waarmee je ook beter door kunt stromen na je tweede jaar in verschillende opleidingen van niveau 3. Je loopt natuurlijk ook stage. In het tweede jaar studeer je af in de richting je die dan kiest.

Je leert het beroep door taken te doen die je later in je werk doet. Deze kerntaken zijn: werken voor de debiteurenadministratie, crediteurenadministratie, boekhoudkundige registratie van het betalingsverkeer, eenvoudige ondersteunende taken, verzorgen van post en archief en ondersteunen bij de verwerking van (financiële) administratieve gegevens. Het gaat om licht administratief werk in opdracht van een leidinggevende. Je volgt ook de algemene ondersteunende vakken Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. Afhankelijk van je ontwikkeling en ambities volg je de keuzedelen

 • Engels
 • Digitale vaardigheden basis
 • Financiële administratie doorstroom

Je krijgt veel persoonlijke begeleiding van enthousiaste docenten en je leert in een kleinschalige omgeving. Wanneer je deze opleiding met succes afrondt, krijg je naast je diploma ook een schoolverklaring voor de extra vakken die je hebt gevolgd. Je werkgever of je vervolgopleiding is hier zeker blij mee!

Wat voor diploma kun je behalen?

Landelijk erkend diploma

Wat is het verschil tussen bol en bbl?

Iedereen leert op zijn eigen manier. Bij het Nova College kies je daarom zelf op welke manier je een opleiding volgt. Volg je graag 5 dagen per week je lessen op school, afgewisseld met praktijkperioden? Kies dan de beroepsopleidende leerweg (bol). Zit je niet graag in de schoolbanken? Kies dan voor de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je werkt dan 4 dagen in de week en volgt maar 1 dag lessen.

Goed om te weten: welke leerweg je ook kiest, je haalt hetzelfde diploma.

Opleidingsgegevens

Officiƫle naam:
Medewerker secretariaat en receptie; Crebo nr: 25150
Leerweg:
BOL
Duur:
2 jaar
Start:
januari, augustus

Locaties

Haarlem

Beroepspraktijkvorming (stage)

Werk

Je loopt tijdens je opleiding stage bij een erkend leerbedrijf.

Schoolkosten

Lesmateriaal
€400 tot 500 totaal
Les / Cursusgeld
€1202 per jaar (2020/21) voor 18 jaar en ouder

Zie voor informatie over studiefinanciering, les- en cursusgeld duo.nl.
De genoemde kosten voor lesmateriaal en eventuele vrijwillige bijdragen voor extra faciliteiten (zoals excursies) zijn voor de totale opleiding. Deze (richt)bedragen verschillen per richting die je kiest in je opleiding. Lees meer over de schoolkosten.

Bijzonderheden

Let op: het Open huis is op de Zijlweg 203 in Haarlem (niet op de Ir. Lelyweg).

Toelatingsvoorwaarden

21 jaar of ouder en een van de volgende voorwaarden:

 • diploma assistentopleiding (mbo niveau 1)
 • diploma vmbo, basisberoepsgerichte leerweg
 • ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma/bewijsstuk

Tip: Om deze opleiding met succes te kunnen volgen, heb je voor Nederlands en rekenen minimaal instroomniveau 1F nodig.

Niet de juiste vooropleiding of vragen over je vakkenpakket? Lees meer over toelating, ook over het bindend studieadvies dat je krijgt aan het eind van het eerste jaar: novacollege.nl/toelatingmbo


Opleidingen en cursussen gaan alleen door bij voldoende deelname. Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.

 

Deze studie in cijfers
Studie in cijfers geeft je belangrijke en objectieve informatie bij het kiezen van een mbo opleiding.

Studie in cijfers

Snelle informatie

 • Leerweg BOL
 • Niveau 2
 • Duur 2 jaar
 • Locatie Haarlem