Intakeprocedure

Nadat jij je hebt aangemeld bestaat de intakeprocedure uit 3 stappen:

  1. Controle en uitnodiging
  2. Studiekeuzegesprek en eventueel opleidingsspecifieke test/auditie
  3. Afronding

Per stap leggen we uit wat de bedoeling is. Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen over de intakeprocedure? Mail intake@novacollege.nl of bel (023) 530 20 10 en we helpen je graag. Veel succes bij de intake!

Meer informatie over de intakeprocedure kun je vinden op Toelating mbo

Stap 1: Controle en uitnodiging

Nadat jij je hebt aangemeld, controleren wij of je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden. Je kunt voor maximaal 2 opleidingen intake doen. Heb jij je voor meer dan 2 opleidingen aangemeld? Dan vragen wij je voor welke 2 opleidingen jij intake wilt doen. Als je dat niet aangeeft, dan gaan wij ervan uit dat je intake doet voor de eerste 2 opleidingen waarvoor jij je hebt aangemeld.

  • Voldoe je aan de toelatingsvoorwaarden? Dan krijg je binnen 2-3 weken een uitnodiging om je studie studiekeuzegesprek te plannen om voor de eventuele opleidingsspecifieke test/auditie/opdracht.
  • Voldoe je niet aan de toelatingsvoorwaarden? Dan nemen we binnen 2-3 weken contact op met je op om na te gaan welke andere mogelijkheden er voor je zijn.

Voor bbl leerwerkplek nodig

Heb jij gekozen voor een opleiding in de bbl? Dan moet je zelf een leer/werkovereenkomst sluiten bij een SBB erkend leerbedrijf. Lukt dat niet binnen enkele maandan na de start van je opleiding? Overweeg dan dezelfde opleiding in de (deeltijd-)bol. Vaak kun je dan halverwege je opleiding alsnog overstappen naar bbl.

Stap 2: Studiekeuzegesprek

Dit gesprek is bedoeld als een kennismaking en om te kijken of de gekozen studie past bij jouw talenten en ambities. Je praat met een docent of een studieloopbaanbegeleider, die alles weet van de opleiding waarvoor jij hebt gekozen. Maak van tevoren een lijstje van alles dat je wilt vragen. Tijdens het gesprek krijg je antwoord op die vragen. Zo helpen we jou om te bepalen of de opleiding goed past bij jou.

Dit gesprek is ook bedoeld om te bepalen of jij tijdens de opleiding de benodigde competenties (kennis, vaardigheden en houding) kunt ontwikkelen en of je daarbij extra ondersteuning nodig hebt. 

Bij bepaalde opleidingen doe je aanvullend een specifieke test, auditie of opdracht. Als er voor een opleiding zo'n aanvulling geldt, dan vind je daarover informatie op die opleidingspagina onder het kopje 'intake'. 

Ziek of verhinderd tijdens de intake
Ben je ziek of kun je om een andere belangrijke reden niet komen naar een afspraak? Meld dat zo snel mogelijk telefonisch. Het telefoonnummer vind je in de uitnodiging. Je krijgt daarna een nieuwe uitnodiging voor de intaketoets. Als je twee keer niet komt opdagen zonder je af te melden, dan gaan wij ervan uit dat je de opleiding toch niet wilt volgen.

Stap 3: Afronding

Na je studiekeuzegesprek (en eventuele aanvullende test/auditie/opdracht) krijg je binnen 3 werkweken bericht. Of:

  • je krijgt een positief advies en bent geplaatst

  • je krijgt een positief advies en je staat op een wachtlijst

  • je krijgt een tweede studiekeuzegesprek

  • je krijgt een negatief studieadvies met het advies een andere opleiding te kiezen die beter aansluit bij je ambities en interesse. Jij beslist wat je met dit advies doet.

  • je krijgt een afwijzing/weigering, omdat je niet aan toelatingsvoorwaarden voldoet. Na een aantal dagen bellen we jou om met jou te bespreken of je een andere opleiding wilt volgen en of we je kunnen helpen bij die keuze.

Positief advies: toegelaten
Ben je geplaatst in de opleiding van jouw keuze? Gefeliciteerd! Je ontvangt ruim voor het begin van je opleiding een brief. In de brief lees je wanneer en waar we je verwachten voor de start en introductie van je opleiding. In de brief staat ook informatie over de zaken die je eventueel moet aanschaffen, zoals boeken, kleding en materialen.

Negatief advies: niet bindend
Het studieadvies is niet bindend. Je kunt dus met een negatief advies toch kiezen voor jouw opleiding. Heb je een negatief studiekeuzeadvies gekregen en wil je die opleiding toch gaan volgen bij ons? Dan ontvang je ruim voor het begin van je opleiding een brief. In de brief lees je wanneer en waar we je verwachten voor de start en introductie van je opleiding. In de brief staat ook informatie over de zaken die je eventueel moet aanschaffen, zoals boeken, kleding en materialen.

Afmelden tijdens de intake
Besluit je tijdens of na het intaketraject dat je de opleiding toch niet wilt gaan volgen? Laat dat zo snel mogelijk weten: Ga naar afmelden mbo

Nog vragen?
Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen over de intakeprocedure? Mail intake@novacollege.nl of bel (023) 530 20 10 en we helpen je graag.

Veel succes bij de intake!

wil je iets vragen?