Maandag waren het zij-instromers of carrièreswitchers zoals Sean van der Stel, en woensdag waren het zogenaamde doorstromers zoals Karin van Rijn. Sean vertelt: “Ik ben net sinds een paar maanden terug uit New York. Ik heb daar al een beetje kennis gemaakt met de zorg, in mijn eerste jaar daar heb ik een opleiding assistent verpleegkunde gevolgd en stage gelopen in The Bronx. Ik had eerst in Nederland een opleiding ondernemen en management gevolgd maar dat beviel mij niet. Net dat ik terug was uit New York kon ik al bij ViVa! Zorggroep aan de slag. Ik werk daar met oudere mensen met dementie en haal er veel voldoening uit.”

 

Hij is een mooi voorbeeld van een zij-instromer of carrièreswitcher: iemand die eerst werkzaam was in een andere branche, en vanuit een betaalde baan in de zorg de kans krijgt een opleiding te volgen. Zijn groep is heel divers, oud, jong, enkele mannen, een van hen - Peter - heeft jaren op personeelszaken gewerkt maar wilde dit niet tot zijn 70ste doen. Hij deed bij Zorggroep Reinalda afgelopen zomer vakantiewerk en start nu ook met de opleiding verpleegkunde. Of zoals Masja, klaar met officemanagement en nu aan de slag bij Nieuw Unicum.

 

Karin is een zogenaamde doorstromer, zij werkt al in de zorg bij ViVa! Zorggroep, net als Sean. Maar enkele jaren terug is zij als zij-instromer in de zorg aan de slag gegaan. Zij was, zoals ze zelf zegt, een echt paardenmeisje: “Ik gaf les en werkte op een manege. Maar ik vond het geen werk om jaren te blijven doen. Afgelopen februari heb ik mijn diploma Verzorgde IG (mbo niveau 3) behaald en wil nu graag door voor een diploma Verpleegkunde. De zorg heeft mij altijd getrokken, ooit ben ik als zestienjarige al met een zorgopleiding gestart, maar destijds vond ik de paarden belangrijker. Toen ik startte met mijn opleiding tot verzorgende was ik al tien jaar uit de boeken en niet meer naar school geweest. Dus dat was wel even wennen. Maar ik wil heel veel leren, nog meer stof tot mij nemen en mijzelf verder ontwikkelen.”

 

Verpleegkundigen zijn hard nodig

Er zijn meer verpleegkundigen nodig om nu en in de toekomst goede zorg te kunnen verlenen. Dit geldt niet alleen voor de ouderenzorg, maar ook voor herstel/revalidatie- en gehandicaptenzorg, en het ziekenhuis. Daarnaast willen de zorgorganisaties in de regio als goede werkgever huidige verzorgende IG de gelegenheid bieden zich te blijven ontwikkelen. Veel verzorgenden IG vinden het interessant, en zijn in staat zich op te scholen richting verpleegkunde mbo niveau 4.

 

“Zorgorganisaties én verpleegkundigen in spe wilden zo snel mogelijk starten met een versneld bbl traject Verpleegkunde mbo niveau 4”, aldus Wilma Jansen van VBZ, samen Voor Betere Zorg. VBZ is een vereniging waar zorgorganisaties in de regio lid van zijn en samen optrekken om de tekorten in de zorg terug te dringen. “Deze BBL-trajecten houden rekening met eerder verworven competenties, er wordt optimaal recht gedaan aan wat kandidaten al kunnen en weten. Dus het is voor iedereen verschillend hoe lang ze over dit traject gaan doen, gemiddeld tussen de twee en drie jaar. De trajecten worden met een landelijk erkend diploma afgesloten. Studenten hebben moed en lef nodig om te starten met dit traject. Het is hard werken en best spannend om weer de schoolbanken in te gaan, maar wij hebben er alle vertrouwen in dat het ze gaat lukken. Deze trajecten zijn door deze opzet uniek in de regio en zijn tot stand gekomen door goede afstemming en samenwerking met de zorgorganisaties en het Nova College.”

 

Regionale aanpak

Binnen de vereniging VBZ, samen Voor Betere Zorg wordt met de zorgorganisaties, onderwijs (Nova College en Hogeschool Inholland), UWV en overheid samengewerkt om de tekorten op de arbeidsmarkt in de zorg terug te dringen. Binnen de regio Kennemerland, Amstelland en de Meerlanden wordt onder meer het Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten (RAAT Zorg Werkt) uitgevoerd. In november 2017 hebben zo’n 30 organisaties in zorg, onderwijs en overheid de intentieverklaring ‘RAAT Zorg Werkt’ ondertekend.

 

Nova College maakt gebruik van cookies

Dit doen we onder andere om de website te verbeteren en om jou relevante informatie en advertenties te laten zien. Lees hier de voorwaarden
Ik geef toestemming voor het plaatsen van cookies die mijn zoekgedrag meten.