De wethouders maakten kennis met studenten Helpende zorg en welzijn Imane Haroud, Marijah van den Bosch, Lieke van den Born en Angela der Kinderen en hun docenten Maren Ransdorp en Ans Vrij. Ook waren er vier buurtbewoners - cliënten - van Nova Zorg voor de Buurt. De vier studenten van het Nova College volgen hun opleiding in het leerwerkbedrijf Nova Zorg voor de Buurt.

 

Kleinschalig

Nova Zorg voor de Buurt is een wijkleerbedrijf voor studenten die het best kunnen leren in een praktijksituatie. De lessen zijn dezelfde als op andere Nova locaties, alleen theorie wordt meer afgewisseld met praktijk. Het onderwijs is in een kleinschalige setting. Vanuit Nova Zorg voor de Buurt bieden studenten tijdens hun stages diensten aan bij organisaties in de buurt als De Hartenkamp Groep, het Reinaldahuis en peuterspeelzalen. Én bij buurtbewoners in de Amsterdamse Buurt, Slachthuisbuurt, Rozenprieel en een stukje Schalkwijk en Parkwijk. Die diensten bestaan vooral uit huishoudelijk werk, waarbij de bewoner aangeeft wat er moet gebeuren en hoe. Dat is voor de bewoner het prettigst, die houdt zo zelf de regie. Het is een win-winsituatie, want de studenten leren van de bewoners.

 

Aardige meiden

Een buurtbewoonster vertelt: "Ik ben echt blij me die hulp. Het zijn aardige meiden. Ik ben nogal een kwetter, dus ik vind de gesprekjes ook leuk."
Een andere buurtbewoner die al zes jaar stagiairs van Nova Zorg voor de Buurt heeft, vertelt tijdens het bezoek aan de wethouders dat de ene student het sneller oppakt dan de andere. “Ik ben niet ontevreden, ik ben er blij mee. Maar soms denk: ik heb het al zo vaak uitgelegd, weet je het nu nog niet?" Waarop Merijn Snoek opmerkt: "Dan heeft u ze opgeleid en dan krijgt u weer een nieuwe."

 

Geen reguliere zorg

Jur Botter vraagt hoe dat dan gaat in schoolvakanties. Dan zijn de studenten inderdaad vrij. Cliënten doen dan geen beroep op de reguliere zorg. Dat betekent in sommige gevallen dat de cliënt in die periode helemaal geen hulp heeft. Dit is één van de redenen van de gemeente Haarlem is gestart met de Haarlemse Woondiensten. Gemeente Haarlem steunt Nova Zorg voor de Buurt, BUUV, Service Paspoort en Buurtbedrijf met een financiële impuls. Deze organisaties proberen gezamenlijk de woondiensten (hulp in en om het huis) in Haarlem te versterken. Daarbij zijn deze organisaties zijn op verschillende terreinen actief en kunnen elkaar aanvullen en versterken. Door het versterken van de samenwerking kunnen andere organisaties mogelijk de hulp in de vakanties opvangen. De wethouder geeft aan dat het ook de moeite waard is uit te zoeken of in die vakantieperiodes reguliere hulp kan inspringen.

Nova College maakt gebruik van cookies

Dit doen we onder andere om de website te verbeteren en om jou relevante informatie en advertenties te laten zien. Lees hier de voorwaarden
Ik geef toestemming voor het plaatsen van cookies die mijn zoekgedrag meten.