Aan de Roadshow Persvrijheid deden mee: Fouad Sidali, wethouder Jeugd(zorg), Coördinatie Sociaal Domein, Volksgezondheid, Welzijn & Sport in Culemborg, Francisco van Jole, hoofdredacteur joop.nl en Brenda Stoter Boscolo, freelance journalist voor o.a. De Tijd, De Groene, Al Jazeera, Al Monitor, specialist jihad-onderwerpen. Dit gesprek was de afsluiting van het project ‘Roadshow persvrijheid en vrijheid van meningsuiting’ van Stichting Nieuws in de klas, Roadshow Persvrijheid is een journalistiek initiatief over nieuws, persvrijheid en vrijheid van meningsuiting waarbij journalisten, opiniemakers, uitgevers, chef‐ en hoofdredacteuren – kortom, beslissers achter de schermen van nieuwsmedia – in gesprek gaan met scholieren van het voortgezet onderwijs.

Lees ook Wat speelt er nu echt in de wereld op RoadshowPersvrijheid.nl

 

Kijkcijfers

De studenten stelden de wethouder, hoofdredacteur en journalist kritische vragen als: Wie bepaalt er wat er in het nieuws komt? Hoe weet je of je bronnen kloppen? Worden verhalen aangedikt? Het draait alleen maar om de kijkcijfers, toch? Hoe zit het met privacy? Waarom zijn er zoveel verschillende nieuwsmedia? Kun je ook een nieuwsopdracht weigeren? Waarom komt alleen negatief nieuws in de media? Waarom spelen cultuurverschillen een belangrijke rol in het nieuws?


Ontwikkelen persoonlijke mening

Burgerschapsdocent Siema Chennouf legt uit wat de studenten leren van dit project: “Dat je als individu kritisch mag zijn en vragen mag stellen om duidelijkheid te krijgen over onderwerpen. Zo ontdek je waarmee je het wel of niet eens bent. En hoe communiceer je met elkaar, ook als je van mening verschilt. Het was een uitdaging om zo’n debat voor te bereiden met de studenten. Dat hebben we geoefend met rollenspellen die veel hebben opgeleverd. Zowel voor de studenten als voor mij als docent. Want vrijheid vereist ook verantwoordelijkheid. Als je alles mag zeggen, betekent dat dan ook dat je alles moet zeggen? Een lastige vraag waar studenten na deze Roadshow beter een eigen, onderbouwd antwoord op kunnen geven.”

Nova College maakt gebruik van cookies

Dit doen we onder andere om de website te verbeteren en om jou relevante informatie en advertenties te laten zien. Lees hier de voorwaarden
Ik geef toestemming voor het plaatsen van cookies die mijn zoekgedrag meten.