01 februari 2019

Het panel – tevens jury - bestond uit Senay Özdemir (schrijfster, tv-omroepster, eigenaar Sen magazine), Marja Ruigrok (VVD fractielid Amsterdam en wethouder Haarlemmermeer), Bud Wichers (persfotograaf o.a. Afghanistan, Indonesië, Venezuela, Syrië, Irak, Egypte) en Marcel Gelauff (hoofdredacteur NOS nieuws).

 

Fake nieuws

De studenten hadden geleerd over persvrijheid via een lessenpakket van de Roadshow en daarbij vragen bedacht voor het panel voor het vak burgerschap politiek. Tijdens het debat maakten de studenten het de panelleden niet gemakkelijk met vragen als: ‘Hoe kan een krant fake nieuws hebben?’, Hoe belangrijk is persvrijheid voor een open samenleving’, ‘Waarom zie je over Nederland vaak goed nieuws en over het buitenland vaak slecht nieuws’ en ‘Is het waar dat het NOS journaal stukjes met Putin over MH17 hebben weggehaald in het nieuws want dat had PowNed op het internet gezegd?’.

 

De vragen die de studenten hadden voorbereid, dienden vooral om het gesprek over persvrijheid op gang te krijgen. En dat lukte! Tussen de panelleden en de studenten ontstond een rustig maar levendig debat. De student met de beste vraag en argumenten ontving een prijsje. De taart ging naar Huseyin Dalkiran met de vraag over het onderscheid tussen goed en slecht nieuws in binnen- en buitenland. De studenten sluiten het project hierna af met een verslagje en een reflectie.