Nova Uitblinker Merna Elhogary, student Junior accountmanager (IVS) op de Zijlweg in Haarlem, wil haar eigen bedrijf oprichten om wereldwijd kantoren te bouwen. Op vakantie in Egypte zag zij een bibliotheek waar op een regenachtige dag de zon naar binnen scheen. Dat bleek te komen door een speciaal soort raam. Dit bracht haar op het idee om kantoren te bouwen volgens dit concept dat energie bespaart en waardoor mensen vrolijker zijn op het werk. Haar volledige verhaal kun je hier lezen.


De andere kanshebbers op de landelijke ambassadeurstitel zijn:


•Sil de Weerd - Clusius College
•Natascha Pfeiffer - MBO Utrecht
•Maedeh Rahimi - ROC Friese Poort
•Jessie Bos - mboRijnland
•Yorin Bal - ROC Tilburg
•Thessa van Leth - ROC Nijmegen
•Robin Kikkert - ROC Midden Nederland
•Wahid Zeldenrust - Deltion College
•Rick de Wijk - MBO Amersfoort

 

Ambassadeurs zijn studenten aan het middelbaar beroepsonderwijs die zich op school, tijdens hun stage of op een andere manier tijdens hun opleiding hebben onderscheiden. Alle deelnemende mbo-scholen kiezen jaarlijks hun eigen kandidaat die zij nomineren voor de landelijke verkiezing.

Dit jaar hebben in twee maanden tijd bijna 40.000 bezoekers van Dit is mbo hun stem uitgebracht op één van de 39 ambassadeurs. De ambassadeurs staan voor de waarde van het mbo voor onze economie en samenleving. De studenten onderscheiden zich door opvallende prestaties binnen of buiten hun opleiding en zijn door hun scholen zelf gekozen tot ambassadeur. De grote finale is tijdens het Ambassadeursgala, de afsluiter van de Dag van het mbo op 23 november.

Dan kiest een jury wie de nieuwe Landelijke Ambassadeur mbo wordt en een jaar lang een half miljoen mbo-studenten vertegenwoordigt. De Landelijke Ambassadeur van het afgelopen jaar, Lisanne Fons, liep een dag mee met de minister van OCW en reisde af naar Abu Dhabi om deel te nemen aan het International TVET Youth Forum. Hier spraken 300 jongeren met 70 verschillende nationaliteiten over beroepsvaardigheden van de toekomst. Ambassadeurs worden ook regelmatig als deskundige gevraagd mee te praten met bijvoorbeeld Kamerleden over het mbo.

 


Ambassadeursgala

Het Ambassadeursgala draait om studenten, leerbedrijven en praktijkopleiders. Tijdens het gala kiest een vakjury onder leiding van MBO Raad-voorzitter Ton Heerts en vertegenwoordigers van docenten, studenten en bedrijfsleven uit de 39 ambassadeurs de Landelijke Ambassadeur 2017. Heerts: "Deze verkiezing heeft de afgelopen jaren zijn waarde bewezen. We mogen écht trots zijn op alle mbo-studenten: zij vormen de ruggengraat van de economie en samenleving. De deelnemers van dit jaar zijn stuk voor stuk toppers." Naast de Landelijke Ambassadeur mbo 2017 worden 23 november ook de prijzen van de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB) voor beste leerbedrijf en beste praktijkopleider overhandigd. Heerts: "Dit is hartstikke belangrijk, zo laten we zien hoe sterk het onderwijs en bedrijfsleven met elkaar voor een optimale aansluiting op de arbeidsmarkt zorgen."

 

De Dag van het mbo staat ook buiten de Nederlandse grenzen in de schijnwerpers. In de week van het gala is het ook de VET Skills Week, georganiseerd door de Europese Commissie, en maken EU-lidstaten zich sterk voor het imago van het beroepsonderwijs. Het Ambassadeursgala staat daarom op de kalender van de Europese Commissie.

 

 

Prijs

De winnaar is een jaar lang landelijke ambassadeur voor het mbo. Dit betekent dat hij of zij in dit jaar een aantal keer het beroepsonderwijs vertegenwoordigt. Daarnaast ontvangt de winnaar een speciale award en een geldprijs van €2500. Dit bedrag mag hij of zij uitgeven aan zijn of haar persoonlijke ontwikkeling.

Nova College maakt gebruik van cookies

Dit doen we onder andere om de website te verbeteren en om jou relevante informatie en advertenties te laten zien. Lees hier de voorwaarden
Ik geef toestemming voor het plaatsen van cookies die mijn zoekgedrag meten.