Aan deze Nova Skills vakwedstrijden deden studenten mee van de volgende opleidingen: Haarverzorging, Interieuradviseur, Junior accountmanager IVS, Kok, Haarverzorging, Schoonheidsverzorging, Orde en Veiligheid en Verpleegkundige.

 

Black box

De studenten Kapper-plus hadden de opdracht om een dame en een heer van top tot teen voor te bereiden op een voetbalgala: van kapsel tot en met kleding en make-up. De schoonheidsspecialisten deden een gezichtsbehandeling en een lichaamsbehandeling, onder andere met een chocoladepakking. De vakjury beoordeelde alles: van op tijd komen en netjes voorbereiden van de behandeltafel tot en met het afscheid nemen van de klant. Bij de studenten Junior accountmanager IVS was het tijdens de wedstrijd compleet stil, alle studenten waren zo geconcentreerd bezig met hun opdracht: een exportplan schrijven voor een B2B verkoop van een stick your screen. Voor datzelfde product moesten ze vervolgens met een klant van BMW een voorbereidend sales conversation houden van 15 minuten, met als doel dat de klant een vervolgafspraak zou willen. Ook bij de interieuradviseurs kon je ook een speld horen vallen in het lokaal waar hun wedstrijd werd gehouden: zij moesten van een zeer beperkt budget een Londense pop-up store inrichten voor een limited edition assortiment van producten van twee young Dutch designers. Vrijwel alle studenten waren zich via voor de inrichting van de winkel op internet aan het oriënteren; een student leefde zich creatief uit met old school kleurpotloden op tekenpapier. 

In de keuken bij Horeca werden de zelfstandig werkend koks uitgedaagd met een opdracht koken uit een ‘black box’: een voorgerecht en een hoofdgerecht bedenken en bereiden met 4 verplichte vooraf onbekende ingrediënten (risotto, makreel, schol en garnalen). De eerstejaars studenten van de bediening die bij wijze oefening meededen, moesten bij deze 2 gerechten in overleg met ‘hun’ kok bijpassende dranken bedenken. Bij de beveiligers ging het er levendig aan toe met 3 opdrachten: een agressieve bezoeker het pand uitwerken, adequaat handelen bij een grote lekkage in het pand en correct optreden bij iemand die onwel was geworden. De verpleegkundigen deden voor het eerst mee. Zij ‘speelden’ met een acteur een levensechte verpleeghuissituatie van 45 minuten: een benauwde patiënt motiveren voor een kuur om te stoppen met roken, bloed afnemen en insuline toedienen.

 

Minieme verschillen

De deelnemers hebben het de juryleden niet makkelijk gemaakt; bij de meeste wedstrijden waren de onderlinge verschillen uiterst miniem. Toch werden na lang wikken en wegen de volgende winnaars bekend gemaakt: Haarverzorging: Fleur Huisman, Interieuradviseur: Riccardo Carlino, Junior accountmanager IVS: Peter Noom, Kok: Teun Putman, Schoonheidsverzorging: Iris Breed, Orde en Veiligheid: Nick Stroombergen en Verpleegkundige: Kim Ebing.

 

Deze vakwedstrijden zijn voorrondes binnen de school en maken onderdeel uit van het Nova excellentieprogramma. De winnaars mogen door naar de regionale Skillswedstrijden (kwalificatieronde) van Skills Heroes. Wie daar wint, gaat door naar de landelijke wedstrijd met als uiteindelijk doel de Euroskills en/of Worldskills. De Euroskills en Worldskills wisselen elkaar jaarlijks af.

 

Nova College maakt gebruik van cookies

Dit doen we onder andere om de website te verbeteren en om jou relevante informatie en advertenties te laten zien. Lees hier de voorwaarden
Ik geef toestemming voor het plaatsen van cookies die mijn zoekgedrag meten.