De doelstelling van het Taalakkoord is het versterken van de basisvaardigheden van inwoners in de regio Zuid-Kennemerland en IJmond. De tekenende gemeentes zijn Beverwijk, Heemstede, Bloemendaal, Velsen, Heemskerk, Zandvoort en Haarlem.

In Nederland beheersen ongeveer 1,3 miljoen volwassenen tussen de leeftijd van 15 en 65 jaar de Nederlandse taal onder het eindniveau VMBO of MBO 1 tot 3 . Deze groep wordt geduid als laaggeletterden: zij beheersen de basisvaardigheden lezen en schrijven, maar het niveau is te laag om zelfredzaam te zijn in de maatschappij. De situatie in de regio IJmond en het grootste deel van Zuid-Kennemerland komt grotendeels overeen met de landelijke cijfers. Wie beschikt over een betere taalbeheersing in lezen en schrijven, kan beter meekomen met het maatschappelijk verkeer op alle vlakken, zo stellen de ondertekenaars.

Het Taalakkoord - een initiatief van de Stichting Lezen en Schrijven en de sectie Leren en werken van het UWV Zuid-Kennemerland en IJmond - is een vervolg op het eerste Taalakkoord uit 2016 van de gemeente Haarlem. Toen was het doel om minimaal 750 mensen te helpen met laaggeletterdheid. Uiteindelijk zijn er meer dan 1000 mensen met een taaltraject geholpen. Net als in 2016 zijn ook bij dit akkoord tientallen maatschappelijke organisaties aangesloten om de doelstelling te behalen.

 

Online Nova Studiecentrum

Docenten van het Nova College hebben online lesmateriaal ontwikkeld. Iedereen die zijn taalvaardigheden Nederlands en/of Engels of zijn rekenvaardigheden wil verbeteren, kan daarvan gebruik maken. Bijvoorbeeld ter voorbereiding op een intaketoets/examen of in het kader van studie of werk. Gebruikers hoeven hiervoor niet ingeschreven te staan als student bij het Nova College.

 

Ga naar Nova College Studiecentrum 

 

Nova College maakt gebruik van cookies

Dit doen we onder andere om de website te verbeteren en om jou relevante informatie en advertenties te laten zien. Lees hier de voorwaarden
Ik geef toestemming voor het plaatsen van cookies die mijn zoekgedrag meten.