29 september 2017

Niels Korf maakt deel uit van een werkgroep binnen Nova College, die een aantal doelen heeft gesteld om als school duurzamer te acteren. Niels houdt zich bezig met het onderwerp ‘energiebesparing en opwekking’.

 

Kennemer Energie

Tijdens een informatiebijeenkomst bij Kennemer Energie liet hij zich informeren over de bijzondere aanpak van deze Haarlemse non-profit stichting. Kennemer Energie wil het gebruik van zonnepanelen bevorderen.
Niels: ‘Ze vragen eigenaren van bedrijven en instellingen om hun daken beschikbaar te stellen voor zonnepanelen. Burgers en organisaties, die zelf geen ruimte hebben op hun eigen dak, kunnen vervolgens in deze zonnepanelen investeren. Op deze manier kunnen ze zelf lokale duurzame energie opwekken én afnemen. Daarnaast betalen ze vijftien jaar lang minder belasting over de energierekening thuis.’

In Haarlem en omgeving staan 79.000 gebouwen, waarvan er 24 procent ‘zeer geschikt’ en 19 procent ‘geschikt’ is voor zonnepanelen. Kennemer Energie zorgt voor de installatie, het onderhoud en financiële afwikkeling van de zonnepanelen. Als het levenseinde van de zonnepanelen na 20 of 25 jaar is bereikt, zorgt het bedrijf ook voor de verwijdering en recycling van de panelen.

 

Aandelen kopen

De plannen moeten nog uitgewerkt worden, maar Nova College heeft de intentie om panelen op het dak van het bestaande gebouw te plaatsen. Onlangs heeft het College van Bestuur ingestemd met een haalbaarheidsonderzoek naar plaatsing van de zonnepanelen, dat straks uitgebreid kan worden naar de hele campus. Niels: ‘Bewoners kunnen straks participeren in een project door te investeren in zonnestroomdelen. Ze kopen aandelen voor een periode van vijftien jaar en krijgen in ruil daarvoor de energie die terug- geleverd wordt. Ze hebben ook belastingvoordeel, want ze hoeven minder energiebelasting te betalen. Na vijftien jaar koopt Nova College de panelen van het collectief over. Rendement voor omwonenden bedraagt circa acht procent.’ De bewoners in de directe omgeving krijgen voorrang om in panelen te investeren. ‘Zij hebben de lasten van onze school, maar we willen ook de lusten met ze delen. Zo willen we iets terugdoen voor de buurt. We willen de band met de buurt versterken door een maatschappelijke bijdrage te leveren. Dat gebeurt in de vorm van verbeteringen op duurzaamheid en daarnaast bieden we een financieel voordeel’, zegt Niels.

 

Terugverdientijd

Meedoen kan al vanaf ongeveer € 300. In de praktijk zullen de meeste deelnemers in tussen de vijf en tien panelen kunnen investeren. Op het bestaande gebouw van Nova College worden 709 panelen van 250 Wp gelegd, met een terugverdientijd van negen jaar. ‘De directe omwonende mogen als eerste deelnemen. Mochten er dan nog panelen over zijn, dan komen de bewoners aan de beurt die wat verder van de school wonen’, aldus Niels.

Zodra we meer weten over de verdere uitwerking van de plannen informeren we de omwonenden.

 

LED-verlichting

De duurzame inspanningen van Nova College gaan verder. Alle lampen in het Novagebouw vervangen we door LED-verlichting. In het gehele gebouw hangen meer dan duizend tl-buizen.
De investering is naar schatting in ruim drie jaar terugverdiend. ‘Dat kunnen we weer in beter onderwijs investeren’, zegt Niels. Ook de afvalberg wordt een stuk kleiner. De huidige lampen worden al na maximaal twee jaar vervangen en weggegooid. De nieuwe LED-lampen gaan zeker 25 jaar mee en zijn bovendien twee derde zuiniger dan de huidige tl-buizen. Dat bespaart veel schadelijke uitstoot van CO2 in de lucht.

 

Zie ook: www.kennemerenergie.nl.