12 oktober 2017

Wie: Mark Arends

Leeftijd: 24

Woont: bij ouders

Opleiding: tweedejaars Schipper binnenvaart, niveau 3 bbl

Vestiging: IJmuiden

Bijbaan: nee

 

Mijn keus

Eerder heb ik gewerkt als supermarktmanager, kok en bakker. Het was het toch allemaal niet. Een vriend van mij werkte op de binnenvaart en dat leek mij ook wel wat. Als je werkt op de binnenvaart krijg je een goed salaris, en werk je onder gunstige Nederlandse voorwaarden. Je vaart een paar weken, daarna ben je een paar weken thuis.

 

Doorleren

Al werkend kom je hogerop als je dat wilt. Als je maar genoeg vaart, kun je stuurman worden zonder daar een opleiding voor te doen. Toch kies ik ervoor om door te leren voor kapitein. Ik wil namelijk mijn eigen rederij beginnen. Met niveau 3 heb ik mijn groot vaarbewijs, met niveau 4 heb ik ook mijn ondernemersdiploma. Misschien heb ik over vijftien jaar wel vijf schepen rondvaren. Ik vind: je moet altijd vooruit denken.

 

Werkend leren

Elke zeven weken ga ik een week naar school. Dan is het blokken. De rest leer ik op het schip. Mijn hoofdtaak aan boord is matrozenwerk: onderhoud aan het schip, schuren, verven, de motor controleren, olie verversen, filters vervangen, het schip vastleggen en oliemonsters afnemen. De ene week vaar ik, de andere week ben ik vrij. Nu vaar ik voornamelijk naar Amsterdam, Antwerpen en Rotterdam. Maar binnenkort ga ik varen op een klein rijnschip, de Boven-Rijn op en af. Zo kom ik nog eens ergens!

 

Schipper binnenvaart

Vestigingen: Harlingen en IJmuiden

  • Je bent avontuurlijk en graag op pad
  • Je leert navigeren en verantwoordelijkheid dragen over het schip, de bemanning en de lading
  • Na de opleiding kan je meteen aan de slag of doorstromen naar mbo 4 Kapitein binnenvaart