14 november 2017

Wie: Saifeddin Shehadeh
Leeftijd: 17 jaar
Woont: bij ouders
Opleiding: eindexamen mavo (Vavo)
Vestiging: Hoofddorp
Bijbaan: bij de Lidl

 

Mijn droom

Ik wil later tandarts worden. Een mooi beroep: je helpt mensen met hun gezondheid maar maakt ook hun gebitten mooi. Eerst wilde ik advocaat worden, net als mijn vader. Maar hij zei dat dat niet handig is omdat ik met een opleiding Nederlands recht niet makkelijk in het buitenland kan werken. Een tandarts kan overal aan de slag.

 

Op het Nova College…

… kreeg ik de kans om de middelbare school te doen. In Syrië zat ik op het gymnasium. Eenmaal in Nederland leerde ik Nederlands in negen maanden, maar de docent van de taalklas vond een mbo-opleiding op niveau 2 het maximaal haalbare. Ik ben langs alle middelbare scholen in de regio geweest, maar ik was te oud. Op het Nova was ik welkom, al mocht ik niet naar de havo. Jammer, want ik haal hoge cijfers. 

 

Ambitie

Veel leeftijdgenoten vinden leren niet belangrijk. Maar mijn leven draait erom. Na de mavo wil ik versneld havo doen. Ik sta een acht gemiddeld, maar de school vindt het niet goed. Ik ben gefrustreerd. Waarom houden docenten mij tegen? Ze geven me wel een kans, maar met de boodschap dat ik vooral niet teveel en te snel moet willen. Als ik nog in Syrië was geweest, ging ik bijna naar de universiteit. Hier moet ik geduld hebben. Véél geduld.

 

Vavo

Vestigingen: Amstelveen, Beverwijk, Haarlem en Hoofddorp


• Kies een tempo dat bij je past
• Overdag en ‘s avonds
• Een volledig diploma of losse vakken