12 december 2017

Wie: Patrick Kolster
Leeftijd: 21 jaar
Woont: bij ouders in Julianadorp
Opleiding: CIOS sport- en bewegingscoördinator sport, bewegen en gezondheid, niveau 4 bol
Vestiging: CIOS Hoofddorp
Bijbaan: bij Albert Heijn

Levensmotto: Hold the vision but trust the process - houd je doel voor ogen maar wees niet bang voor wat er onderweg gebeurt

Weet je wanneer je gelukkig bent?
Als je iets doet waar je goed in bent. Want dat geeft je het gevoel dat je ertoe doet. Mensen horen en zien je, en jij hen. Daarom zeggen wij: om gelukkig te worden moet je eerst jezelf leren kennen. Wie ben ik? Wat kan ik? En wat vind ik nou echt leuk? Daarna helpen we je om je talent te ontwikkelen. Nee, dat gaat niet in één stijgende lijn. Het gaat met ups and downs. Dat is maar goed ook. Want juist van de dingen die niet soepel lopen in het leven leer je, waardoor je groeit als mens. En dat vinden wij belangrijk. Op het Nova College leren we je dus meer dan alleen een vak. We willen dat je gelukkig bent. Eerstejaars CIOS-student Patrick Kolster (21) vertelt daarover.

Mijn droom is personal trainer en lifestylecoach worden. Dit jaar zoek ik uit wat ik daar precies mee wil. Ga ik me later bezighouden met het trainen en begeleiden van topsporters, of juist met mensen die bijvoorbeeld willen afvallen? Topsporters zijn mensen die tot het gaatje gaan, dat geeft veel voldoening. Maar het lijkt me ook mooi om mensen met overgewicht te helpen.

Stage bij Vondelgym van Arie Boomsma
Komend schooljaar loop ik stage in Amsterdam bij Vondelgym van Arie Boomsma. Mijn docent Brenda Koolhaas werkt daar, en zij heeft het eerste contact gelegd. Ik had een gesprek met het management en blijkbaar heb ik mijn motivatie weten over te brengen. Dat gaat vanzelf: als ik over iets praat dat me interesseert, dan word ik enthousiast. De reden dat ik bij Vondelgym stage wilde lopen is dat Arie Boomsma, maar ook mijn docent Brenda, op een bijzondere manier met mensen omgaan. Ze stralen voortdurend positiviteit uit, zijn echt geïnteresseerd in mensen en willen ze helpen. Als je een veilige sfeer in een sportschool creëert, kun je veel bereiken.

Goed op mijn plek
Op het CIOS ben ik helemaal op mijn plek. Er wordt veel aandacht besteed aan hoe je met elkaar omgaat, en wat daarin je eigen rol is. Als je zelf negatief gedrag laat zien, roept dat negatief gedrag op bij anderen. Hetzelfde geldt voor een positieve benadering. Dat zie je ook weer goed bij Arie Boomsma. Hij komt op voor mensen die te maken krijgen met vooroordelen. Ik heb het gevoel dat als mensen met hem praten, ze zich veilig voelen. Hij benadert ze zonder oordeel. Dat fascineert mij. Ik vind omgangskunde op de opleiding dan ook het leukste vak.

Tegen mijn verlies kunnen
Zelf probeer ik me ook op een bepaalde manier te gedragen. Ik heb het gevoel dat mensen rustig op mij reageren. Volgens mij voelen ze aan dat ik ze wil helpen. Soms schiet ik wel eens terug in oud gedrag - ik was een slechte verliezer -  en meteen reageren mensen anders. Ik kon vroeger een dag van slag zijn van een verloren potje volleybal. Dat gebeurt bijna niet meer.

Leer jezelf kennen
Om gelukkig te worden, moet je jezelf goed leren kennen. Ook daar is veel aandacht voor op het CIOS. We leren ook over wat er in de wereld gebeurt. Als er iets in het nieuws is geweest over geweld bij voetballen of discriminatie, wordt dat in de les besproken. Laatst hadden we het over een undercoverjournalist die liet zien dat keurige donkere studenten bij clubs werden geweigerd, terwijl hun blanke studiegenoten wel naar binnen mochten.

Stage
Ik heb net mijn eerste stage afgerond bij FC Den Helder. Ik heb daar een mooi moment gehad. Het tweede team stond in een wedstrijd voor het kampioenschap 5-2 achter. In de rust ben ik opgestaan en heb puur vanuit mijn enthousiasme de jongens toegesproken: 'Jullie moeten gewoon gaan vechten voor elkaar, niet denken aan opgeven.' De wedstrijd eindigde in winst: 5-6. Dit soort momenten zijn een bevestiging dat deze weg bij me past. Het is moeilijk uit te leggen wat ik doe tijdens zo'n peptalk. Het gaat instinctief en dan klopt alles gewoon.

De weg naar geluk
Ik kan wel zeggen dat ik gelukkig ben. Maar ik heb best een route moeten afleggen voor ik wist wat echt bij me paste. Vóór deze opleiding zat ik bij Defensie. Daar heerst een strikte hiërarchie. Mij werd verteld wat ik moest doen, en ik voerde het uit. Zonder erover na te denken. Op zich wil ik best opdrachten uitvoeren, maar de manier van praten tegen elkaar vond ik niet menselijk. Ik snap dat zo met elkaar omgaan een functie heeft: in een gevechtssituatie wil je niet in discussie gaan over gevoelens. Maar het paste niet bij mij, ik werd daar niet gelukkig van.

Wat ik wel leuk vond hij de marine, was het actieve en sportieve. Ik ben altijd bezig geweest met sport. De keuze om naar het CIOS te gaan was daarom snel gemaakt. Meteen in het eerste jaar wist ik dat het de goede keus was: alles viel op zijn plaats.

 

CIOS

Vestigingen: Haarlem en Hoofddorp

  • Je hart ligt bij sport en bewegen
  • Leer les geven en trainingen organiseren
  • Maak kennis met sporten als atletiek, sneeuwsport, racketsport, balsport en nog veel meer