“Het instrument maakt zelfontwikkeling van studenten op het gebied van vaardigheden van de 21ste eeuw zichtbaar, ” legt Tom Hogendoorn, docent ICT en lid projectgroep KOMPAS21, uit.

 

Wat is KOMPAS21?

KOMPAS21 (Kennis Over Mijn Persoonlijke Attitudes en Skills21) helpt mbo-studenten met 21ste -eeuwse vaardigheden. Centraal staan de ontwikkeling (waar wil je heen), het niveau (waar sta je nu) en de motieven van waaruit hun koers wordt uitgestippeld. De focus ligt daarbij op vaardigheden die helpen bij de dynamiek op de arbeidsmarkt en samenleving: ondernemendheid, sociale & culturele vaardigheden, creativiteit, samenwerken, communiceren, leren leren, mediawijsheid, probleemoplossend vermogen, kritisch denken en zelfregulatie.

 

Voor en door het mbo

KOMPAS21 is bedoeld voor mbo-studenten, onderwijsprofessionals en het bedrijfsleven. Het instrument is ontwikkeld door roc’s, aoc’s en vakscholen uit heel Nederland. De tien vaardigheden zijn uitgewerkt met peilingen, literatuuronderzoek en casussen. Studenten, docenten en het bedrijfsleven werkten daarin samen. Naast expertisecentrum beroepsonderwijs (ecbo) participeren ROC Friese Poort, Albeda, Grafisch Lyceum Utrecht, Helicon, Koning Willem I College, MBO Amersfoort, Nova College, ROC Midden Nederland, ROC Mondriaan, ROC Nijmegen, ROC van Twente en SintLucas.

  

  

 

Fase 2

Na de officiële lancering tekenden alle 12 scholen de intentieverklaring om als collectief te blijven leren en ontwikkelen. Hierbij verbinden de scholen en onderzoekers KOMPAS21 aan het onderwijsaanbod en de begeleidingsrol van docenten.

 

Talitha van den Elst, lid College van Bestuur en lid stuurgroep KOMPAS21: “Wat je zou willen is dat onze studenten, ongeacht welke opleiding ze doen, in elk geval de vaardigheden bezitten die nodig zijn voor de veranderende maatschappij. Dit hoort bij de ontwikkeling als mens, wat we in ons beroepsonderwijs willen koppelen aan het vak.”

 

Ga naar KOMPAS21 >>

 

Nova College maakt gebruik van cookies

Dit doen we onder andere om de website te verbeteren en om jou relevante informatie en advertenties te laten zien. Lees hier de voorwaarden
Ik geef toestemming voor het plaatsen van cookies die mijn zoekgedrag meten.