Het Nova College biedt haar studenten nu in het eerste jaar al een mini-stage op zee aan. Deze stage heet Samen naar Zee. Hiervoor is een samenwerking aangegaan met de organisatie achter de Noorse driemaster de Christian Radich. Tot vorig jaar was de eerste stage binnen deze opleiding die van zes maanden aan het begin van het derde studiejaar.


Dat blijft zo, maar deze mini-stage hebben we nu eerder toegevoegd om de studenten ervaring op zee te kunnen laten opdoen. Een student wordt dan aan boord trainee genoemd. Het Nova College loopt in Nederland als aanbieder van de mbo-opleiding tot Koopvaardij Officier met deze extra mini-stage dus voorop. Naast nautische kennis, is er ook veel aandacht voor bijvoorbeeld sociale vaardigheden aan boord.


Zeeziek

Iedere groep draait aan boord, om de beurt, een wacht van vier uur. Dit gaat dag en nacht door. Iedereen draait per 24 uur twee wachten en heeft twee maal acht uur vrij. 

Al de eerste nacht werd de zee ruiger en begonnen de eerste studenten last te krijgen van maag: zeeziekte. Op een paar stagiairs en begeleiders na, viel iedereen ten prooi aan dit bijna onontkoombare aspect van het zeemanschap. Het werk in de wachtgroepen ging echter gewoon door. Ziek of niet ziek. Na twee dagen was iedereen weer fit.

Aan boord ontstond het echte zeemansbestaan: wachtlopen, eten, slapen en met elkaar ontspannen. Iedereen helpt elkaar. 

"Een heel belangrijke ervaring", aldus Anuschka van der Tier, opleidingsmanager bij de zeevaartopleidingen.

Nova College maakt gebruik van cookies

Dit doen we onder andere om de website te verbeteren en om jou relevante informatie en advertenties te laten zien. Lees hier de voorwaarden
Ik geef toestemming voor het plaatsen van cookies die mijn zoekgedrag meten.